VERDEN FØLGER MED: Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (Peace Research Institute Oslo, PRIO), sier verden vil se mot Norge i dag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VERDEN FØLGER MED: Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (Peace Research Institute Oslo, PRIO), sier verden vil se mot Norge i dag. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- Interessen internasjonalt er enorm

Det sier fredsforsker om dagens pristildeling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunngjøringen av årets nobelprisvinner får medier verden over til å rydde plass for Norge og Nobelinstituttet i Oslo. Snart erstattes spekulasjoner med gratulasjoner og kommentarer til årets vinner.

- Dette får enorm oppmerksomhet internasjonalt. Jeg merker dette selv fordi internasjonale medier ringer meg for å få kommentarer, sa direktør ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO) Kristian Berg Harpviken til God morgen Norge på TV 2 fredag morgen.

- Det er ingen tvil om at dette er verdens viktigste pris, understreket han.

Spekulasjonene har som sedvanlig vært mange i forkant av kunngjøringen, der aktivister og bloggere fra den arabiske våren lenge ble framhevet som favoritter.

Men etter hvert kom det flere uttalelser, deriblant fra Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, som tydet på at prisen ville gå i en annen retning.

- Det er klart at Jagland er privilegert med at han vet noe vi ikke vet. Jeg tror han er glad for at noen spekulerer, så han kan få ha det så moro som han har det, sier Harpviken.

Blant de siste spekulasjonene som dukket opp, kom fra TV 2, som mener Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf er en av de heteste kandidatene til å få prisen.

Også i morgentimene før kunngjøringen fredag klokka 11 hadde Jagland et og annet å si om årets pris.

- Det er et veldig viktig tema som står høyt på den internasjonale dagsordenen, sa han til TV 2.

- Det er et stort tema i verden, som vi løfter opp og som vi gjør honnør til, fortsatte Jagland få timer før også resten av verden får vite hva han sikter til.

(NTB)