Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Interim-regjeringen innfører portforbud

Frykter voldelige sammenstøt etter at tusener tok til gatene.

MØTTE TILHENGERNE:  Den avsatte presidenten i Honduras Manual Zelaya snakker til sine tilhengere fra den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa. Foto: AFP PHOTO / Orlando SIERRA/Scanpix
MØTTE TILHENGERNE: Den avsatte presidenten i Honduras Manual Zelaya snakker til sine tilhengere fra den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa. Foto: AFP PHOTO / Orlando SIERRA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Honduras folkevalgte president Manuel Zelaya vendte mandag overraskende hjem etter tre måneder. Dette er hans første besøk i hjemlandet etter at han ble vekket av soldater og kastet ut av landet i pyjamasen 28. juni.

- Jeg har aldri sett himmelen så blå og vakker. Jeg har kommet tilbake for å føre dialog i mitt eget land og i min egen by. Jeg håper at jeg vil kunne kommunisere med kuppmakerne i innen et par timer, sa han på telefon til CNN fra den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa.

Ifølge Zalaya reiste han fra Guatemala søndag kveld. Reisen skal ha tatt 15 timer.

- Det var mye sikkerhet og mange veisperringer, sier han.

Tusener i gatene

Flere tusen tilhengere av den avsatte presidenten har samlet seg i gatene i Tegucigalpa for å feire hjemkomsten. Som svar på dette har overgangsregjeringen innført 15 timers portforbud i hovedstaden, melder AP.

Portforbudet trådte i kraft klokka 16 lokal tid og varer til klokka 7 tirsdag morgen. Det er innført for å hindre uro etter «hendelsene de siste timene», oppgir interimpresident Roberto Micheletti.

Interimregjeringen har gjentatte ganger truet med å kaste Zelaya i fengsel hvis han vender tilbake.

Frykter vold
Lederen for Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) som har suspendert Honduras etter kuppet, holdt mandag et krisemøte om hendelsen. Mange frykter at presidentens tilbakekomst vil føre til mer vold i landet. Zelayas to tidligere forsøk på å vende tilbake førte til voldelige sammenstøte mellom hæren og Zalayas tilhenger hvor flere mistet livet.

- Jeg vil oppfordre aktørene i denne prosessen til å beherske seg, og signalisere til den fungerende regjeringen at de må ta ansvaret for sikkerheten til president Zelaya og den brasilianske ambassaden, sa OAS generalsekretær Jose Miguel Insulza.

Avsettelsen av Zelaya i juni ble støttet både av landets generalforsamling og høyesterett etter at Zelaya forsøkte å endre grunnloven, men alle land i Amerika, FN, EU har fordømt kuppet og krevd at Zelaya gjennomsettes. Forsøk på mekling har ikke ført fram og kuppresidenten har nektet å bøye seg for internasjonalt press.

TUSNER I GATENE:  Flere tusen mennesker har tatt til gatene i hovedstaden i Honduras. Foto:  AFP PHOTO / Orlando SIERRA
TUSNER I GATENE: Flere tusen mennesker har tatt til gatene i hovedstaden i Honduras. Foto: AFP PHOTO / Orlando SIERRA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling