Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Intern epost: «ALLE bankkonti må tømmes så raskt som mulig, det bør tas ut i kontanter.»

Eposter avslører hvordan ledelsen i SOS Rasisme tømte kontoene da staten og støttegivere krevde tilbake 18 millioner kroner.

SENDTE OG MOTTOK: Daglig leder Kjell Gunnar Larsen (55), nestleder Kenneth Fuglemsmo (29) og ansatt og tillitsvalgt Henrik Ormåsen (38) sendte og mottok eposter om hvordan SOS Rasisme skulle tømmes for penger.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
SENDTE OG MOTTOK: Daglig leder Kjell Gunnar Larsen (55), nestleder Kenneth Fuglemsmo (29) og ansatt og tillitsvalgt Henrik Ormåsen (38) sendte og mottok eposter om hvordan SOS Rasisme skulle tømmes for penger. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kan nå avsløre eposter som viser at flere ledere og ansatte i SOS Rasisme ble informert om arbeidet med å tømme organisasjonens bankkontoer for penger, da millionkravene tårnet seg opp i desember i fjor.

Ba om kontanter Alarmen gikk internt i SOS Rasismes ledelse 2. desember i fjor. Det går fram av en epost Dagbladet har, sendt fra daglig leder Kjell Gunnar Larsens adresse:

«ALLE bankkonti må tømmes så raskt som mulig, det bør tas ut i kontanter, alt som står på kontoen. Et annet alternativ er å føre dette videre til andre bankkonti.»

Ifølge epostene startet operasjonen fordi politiets namsmann i Haugesund, på vegne av Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), tok pant på 350 000 kroner i tre av SOS Rasismes bankkontoer.

- Da vi tok pant i SOS Rasismes kontoer ble de kontoene sperret for uttak, sier namsmann Geir Vagle Stangeland til Dagbladet.

SKULLE SENDE HIT: Pengene fra SOS Rasismes lokallag skulle overføres til en konto i Haugeusund Sparebank. Foto: Google Maps
SKULLE SENDE HIT: Pengene fra SOS Rasismes lokallag skulle overføres til en konto i Haugeusund Sparebank. Foto: Google Maps Vis mer

Stangeland tok pant i SOS Rasismes heleide aksjeselskap Aktivisteiendom allerede i november.

Over hundre kontoer I desember hadde SOS Rasismes lokallag og sentralleddet over hundre kontoer i en rekke av Norges største banker.

Flere eposter forteller om hvordan sentrale tillitsvalgte i SOS Rasisme jobbet opp mot lokale ledere for å hente ut pengene.

I epostene ligger også vedlegg som inneholder navnelister med lokale tillitsvalgte, kontonumre og pengesummene som stod på flere bankkontoer.

Reagerer sterkt Dagbladet har spurt SOS Rasisme om målet med operasjonen var å unndra penger fra namsmannen i Haugesund. SOS Rasisme har ikke besvar spørsmålet.

Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner reagerer kraftig på Dagbladets avsløring.

BLE SENDT EPOST: Sondre Sæbjørnsen i SOS Rasisme mottok eposten som handlet om med å tømme SOS Rasismes lokale bankkontoer for penger. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
BLE SENDT EPOST: Sondre Sæbjørnsen i SOS Rasisme mottok eposten som handlet om med å tømme SOS Rasismes lokale bankkontoer for penger. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- SOS Rasisme har i denne saken systematisk brutt og omgått rettens pålegg. Denne saken hører hjemme hos politiet, og vi avventer nå politiets etterforskning, LNUs generalsekretær Martin Østerdal.

Tingretten avviste den gang LNUs begjæring om å ta pant i bankkontoene av hensyn til den daglige driften av organisasjonen.

«24 timer» Eposten starter med «LNU har begynt å ta beslag i lokallags bankkonti, de har gjort det med tre lokallag i Bergen. (...)». Den henviser til panten namsmannen tok da SOS Rasisme ble dømt til å tilbakebetale 9,7 millioner kroner til LNU.

Årsaken til dommen var omfattende medlemsjuks.

Sju sentrale aktivister i SOS Rasisme mottok eposten. Blant dem var nestleder Kenneth Fuglemsmo (29). SOS Rasisme hadde over 200 lokallag i fjor. Disse skulle ringes på kort tid, går det fram av eposten:

- DRITTPAKKE: Daglig leder Kjell Gunnar Larsen beskrev tidligere ansatt Bård Frantzens uttalelser om tømming av lokallagskontoer til Dagbladet som en "drittpakke". Nå dokumenter eposter hvordan arbeidet var planlagt. Foto: Jacques Hvistendahl
- DRITTPAKKE: Daglig leder Kjell Gunnar Larsen beskrev tidligere ansatt Bård Frantzens uttalelser om tømming av lokallagskontoer til Dagbladet som en "drittpakke". Nå dokumenter eposter hvordan arbeidet var planlagt. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

«Vi trenger å få snakka med alle lokallaga i løpet av 24 timer»

Lokallagene i SOS Rasisme har mottatt penger fra staten og LNU for å drive antirasistisk arbeid i nærmiljøet.

Ville legge ned kontoer Eposten foreslo en løsning dersom lokale ledere nektet å sende fra seg penger eller tømme kontoen:

«hvis det er noen lokallag som (...) ikke vil rydde kontoen så trenger vi også tilbakemelding om det, da får vi sende brev til bankene og legge ned kontoen.»

Ifølge regelverket vil pengene på en nedlagt konto i et lokallag tilfalle sentralleddet i SOS Rasisme.

POLITIET TOK BESLAG: I februar slo politiet til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund. De tok blant annet beslag i datamaskinen tilhørende daglig leder Kjell Gunnar Larsen. Foto: Lars Thorvaldsen / Dagbladet
POLITIET TOK BESLAG: I februar slo politiet til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund. De tok blant annet beslag i datamaskinen tilhørende daglig leder Kjell Gunnar Larsen. Foto: Lars Thorvaldsen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har ikke fått svar fra SOS RAsisme på gjentatte henvendelser angående denne saken. I en artikkel på SOS Rasismes nettsider avvises spørsmål fra Dagbladet som en «hekseprosess».

Til tross for ordlyden i eposten avvises det at man la opp til tvangsinndriving av penger fra lokallagene, slik det legges opp til i eposten: «Vi har aldri krevd at lokallag skulle innbetale verdier til sentralleddet i organisasjonen (...).», står det i uttalelsen.

Konto i Haugesund Politiet etterforsker SOS Rasisme for bedrageri og regjeringsadvokaten har stevnet SOS Rasisme for 6,8 millioner kroner. Men ingen av dem vet så langt hvor alle pengene på kontoene i organisasjonen tok veien i vinter.

Dagbladet kan avsløre at en hittil ukjent bankkonto stod sentralt i planene med å tømme lokallagenes kontoer.

«Hvis noen av lokallagene ønsker å nedlegge lokallaget så kan disse pengene settes inn på konto 3240.XX.XXXXX», står det i eposten.

Dagbladet har anonymisert kontonummeret. Dagbladet får bekreftet av Haugesund Sparebank at kontoen er hos dem. Banken opplyser at kontoen ikke inneholder store beløp i dag. Banken ligger et steinkast fra SOS Rasismes kontorer i Haugesund. Kontoen tilhører «Skolelaget av SOS Rasisme Haugaland».

Fordi lokallaget ikke har eget organisasjonsnummer, er penger på kontoen i praksis lett tilgjengelige for SOS Rasismes sentrale ledelse.

Etter statens krav Barne- og likestillingsdepartementet krevde tilbake 6,8 millioner kroner fra SOS Rasisme kort tid før arbeidet med å tømme kontoene startet. Ledelsen i SOS Rasisme var kjent med millionkravet, som de bestred.

SOS Rasisme har i flere år nektet å betale tilbake støtte gitt av myndighetene. En lokallagsleder bekrefter at sentrale tillitsvalgte i SOS Rasisme ringte rundt for å tømme kontoene i vinter.

- Ja, jeg ble kontaktet og bedt om å overføre penger i vinter, sier han til Dagbladet.

Personen ønsker ikke å ha navnet i avisa. Lokallagets bankkonto inneholdt den gang flere tusen kroner, ifølge en epost Dagbladet besitter.

Avvist som «drittpakke» Tidligere ansatt i SOS Rasisme, Bård Frantzen, fortalte om operasjonen i Dagbladet i vinter:

- Lokale aktivister man stolte på fikk beskjed at de skulle tømme bankkontoene og overlevere pengene til ledelsen i kontanter. Målet var å hindre staten og støttegivere fra å få tilbake pengene. Det betød at vi måtte tømme alle tilgjengelige bankkontoer i SOS Rasisme, sa Frantzen.

Sju mottakere i tre byer Daglig leder Kjell Gunnar Larsen avviste den gang Frantzens intervju med Dagbladet som en «drittpakke», men i februar innrømte han at lokallag i organisasjonen hadde «beskyttet verdier» fra støttegivere som krevde tilbake penger.
 
Gjennom epostens adressefelt går det fram at minst sju ansatte og tillitsvalgte i SOS Rasisme mottok informasjon Dagbladet omtaler i dag. Disse sju er: nestleder Kenneth Fuglemsmo (29), medlem av landsstyret Sondre Sæbjørnsen (23), ansatt og tillitsvalgt Henrik Ormåsen (38), daværende ansatt Bård Frantzen (33), en aktivist i Bergen (19) og to ansatte ved kontoret i Oslo (19 og 20).

I desember bodde tre av mottakerne i Oslo, én i Trondheim og to i Haugesund.

- Hekseprosess SOS Rasismes ledelse og mottakerne av epostene har ikke besvart Dagbladets henvendelser på telefon og epost om denne saken. Istedet har organisasjonen lagt ut et usignert svar på sine hjemmesider. De kaller spørsmålene fra Dagbladet for en «hekseprosess».

«Våre lokallag er ikke dømt for noe som helst. På tross av dette har LNU klart å ta beslag i bankkontiene til noen av våre lokallag. Vi bestemte oss derfor for å advare våre lokallag mot dette, vi ba dem om å ta ut de midlene som de hadde. Våre lokallag har full rett til å beskytte sine midler.»

ETTERFORSKER: Politijurist på SOS Rasisme-saken ved Haugesund politikammer, Halvard Gardshol Bjørndal, i beslagrommet. Foto: Jacques Hvistendahl
ETTERFORSKER: Politijurist på SOS Rasisme-saken ved Haugesund politikammer, Halvard Gardshol Bjørndal, i beslagrommet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!