Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Intern rapport avslører alvorlig svikt og forvirring da mann tok seg inn i Det hvite hus

Secret Service får gjennomgå.

GJERDEHOPPER: Sikkerheten utenfor Det hvite hus i Washington D.C. sviktet fullstendig da en mann i september hoppet over gjerdet og tok seg inn i den amerikanske presidentboligen. Foto: AP Photo/Evan Vucci
GJERDEHOPPER: Sikkerheten utenfor Det hvite hus i Washington D.C. sviktet fullstendig da en mann i september hoppet over gjerdet og tok seg inn i den amerikanske presidentboligen. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Da Omar Gonzales 19. september i år hoppet over gjerdet og tok seg langt inn i Det hvite hus, skjedde det etter at en rekke sikkerhetstiltak sviktet, ifølge Secret Service sin interne gjennomgang, skriver Washington Post.

Inntrengeren kom seg langt inn i presidentboligens førsteetasje, og da Irak-veteranen til slutt ble overmannetmed en foldekniv av typen Spyderco VG10 inne i Det hvite hus av en agent som ikke var i tjeneste, viste det seg også at han hadde 800 skudd og en machete-kniv i bilen utenfor.

Secret Service er politimyndigheten som blant annet har ansvaret for USAs president, Barack Obama, og hans familie. De siste åra har organisasjonen fått et særdeles frynsete rykte. Foruten flere tilfeller av svikt i sikkerheten har organisasjonen vært rammet av prostitusjons- og fylleskandaler, og sjefen, Julia Pierson, måtte i høst gå av.

I privat samtale Ifølge rapporten fra den interne etterforskningen til Secret Service var det nærmere et dusin omstendigheter som førte til at Gonzales klarte å ta seg helt inn i Det hvite hus.

• Blant annet var en av hundepasserne opptatt i en privat telefonsamtale og hørte derfor ikke kommunikasjonen over radioen om gjerdehopperen. Dermed kom han for seint fram til stedet for å bistå.

• Akkurat den delen av gjerdet Gonzales hoppet over manglet en pyntegjenstand, som er på resten av gjerdet, og som ville gjort det vanskeligere for ham å komme seg over.

PRESIDENTENS MENN: Secret Service har ansvaret for sikkerheten rundt president Barack Obama og familien hans. De siste åra er ryktet blitt temmelig frynsete. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
PRESIDENTENS MENN: Secret Service har ansvaret for sikkerheten rundt president Barack Obama og familien hans. De siste åra er ryktet blitt temmelig frynsete. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB Vis mer

• Det foregikk anleggsarbeider på plenen nord for Det hvite hus slik at mange Secret Service-agenter ikke forsto hvor gjerdehopperen var, og dermed ikke var i stand til å reagere raskt nok.

• En agent, som passet på hovedporten, brukte lang tid på å oppfatte at noen hadde hoppet over gjerdet fordi radiosambandet ble brukt til samtaler mellom agentene om annet enn gjerdehopperen. Dermed lot han Gonzales komme forbi seg fordi han antok at døra inn til Det hvite hus var låst.

- Alvorlig svikt og forvirring - Denne rapporten indikerer at Secret Service sin respons ved Det hvite hus ble betydelig hindret 19. september på grunn av kritisk og alvorlig svikt i kommunikasjonen, forvirring om operasjonelle protokoller og hull i bemanning og opplæring. Noen av disse problemene kan skyldes mangel på ressurser, andre er systemfeil og indikerer noe om kulturen i Secret Service, sier kongressmedlem Benni Thompson, demokrat fra Michigang, som leder komiteen for innenrikssikkerhet i Representantenes hus, til Washington Post.

Han påpeker at arbeidet med å rette opp noen av problemene allerede er i gang, men at det også er behov for å reformere organisasjonen.

PÅGREPET: Omar Gonzales ble til slutt pågrepet inne i Det hvite hus etter å ha tatt seg over et gjerde væpnet med kniv. Foto: AFP PHOTO/NEW RIVER VALLEY REGIONAL JAIL/HANDOUT
PÅGREPET: Omar Gonzales ble til slutt pågrepet inne i Det hvite hus etter å ha tatt seg over et gjerde væpnet med kniv. Foto: AFP PHOTO/NEW RIVER VALLEY REGIONAL JAIL/HANDOUT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media