Intern naturstrid:

Intern refs

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) sjokkerte i et VG-intervju og sa det var positivt at mer natur bygges ned. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen sier Pollestad ikke står for regjeringens politikk.

TO TUNGER: Landbruksminister Geir Pollestad bedriver tungetale og fremmer ikke regjeringens politikk, sier klimaminister Andreas Bjelland Eriksen. Foto: Lise Åserud / NTB
TO TUNGER: Landbruksminister Geir Pollestad bedriver tungetale og fremmer ikke regjeringens politikk, sier klimaminister Andreas Bjelland Eriksen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DUBLINER (Dagbladet): - Om jeg vil klemme et tre? Jeg klemmer gjerne trær og annen fauna. Ser jeg et tre som ser hyggelig ut og trenger en klem fra en omsorgsfull klima- og miljøminister, gjør jeg det, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Bjelland Eriksen har fått med seg landbruksminister Geir Pollestads merkverdige intervju i VG der Pollestad ikke vil klemme trær, men heller ha som mål å bygge ned natur.

- Vi må bygge ned enda mer norsk natur! sa Pollestad stående ute i skogen på Bygdøy i Oslo.

«Konstruktive diskusjoner»

Nå kan klima- og miljøministeren fortelle at Geir Pollestad ikke uttaler seg i tråd med regjeringens politikk.

- Nei, de formuleringene Geir brukte for å forsøke å få fram et poeng er ikke denne regjeringens politikk. Vi skal følge opp naturmangfoldsplanen og snu nedbyggingen av norsk natur. Jeg må være åpen og dele såpass at vi har «konstruktive diskusjoner» i regjering om akkurat dette, sier Bjelland Eriksen.

ASKER: En brøytesjåfør utførte et oppdrag 11. februar da en beboer i nabolaget gikk løs på han med flere slag. Video: Privat Vis mer

- Bør Pollestad ta seg en bolle?

- Jeg tror i hvert fall Geir bør tenke over om han ikke bommer litt. Jeg skjønner godt Geirs poeng at noe arealendringer og inngrep kommer vi til å ha framover. Det kommer vi til å trenge til å utvikle lokalsamfunnene våre, men denne regjeringens politikk er å sette natur som en ramme for alt vi gjør.

- Er det bra eller dårlig at landbruksministeren går ut på ditt område med det som ikke er regjeringens politikk?

- Jeg tenker at det aller viktigste nå er at det er skapt ny debatt om naturpolitikk. Det gir meg en anledning til å forklare hva regjeringens politikk faktisk er. Det får jeg bruke som noe positivit, sier Bjelland Eriksen.

Slakter Pollestad-sitat

- Er det sånn at du og Pollestad gjerne tar en øl sammen?

- Vi er meget gode venner.

Geir Pollestad hadde planlagt et sitat til VG-intervjuet som han framførte lesende fra et manuskript.

«Norske bygder og distrikter skal ikke være parker for ferierende NRK-journalister – men rammen for gode lokalsamfunn med skoler, boligfelt og arbeidsplasser», leste Pollestad høyt fra lappen sin.

Pollestad var så fornøyd med sitatet at han selv ga det terningkast fem.

Det er ikke Andreas Bjelland Eriksen enig i.

- Sitatet er klisjéaktig og når Geir trenger en lapp for å huske sitatet så trekker det også ned. Jeg tenker at han kan få terningkast tre for forsøket, men innholdet står til et enda dårligere terningkast. I regjeringen jobber vi med å gjøre noe helt annet.

Pollestad slår tilbake

Geir Pollestad selv bedyrer at han står fjellstøtt på regjeringens politikk når han går ut og sier at det er positivt at natur bygges ned.

- Jeg stiller meg selvsagt fullt og helt bak regjeringsplattformens formuleringer både om natur og klima. Det samme gjør jeg med formuleringene om nye og tryggere veier og jernbanestrekninger, nye industrisatsinger, jordbruk, skogbruk og utvikling i hele landet, skriver Pollestad i en tekstmelding til Dagbladet.

- Jeg mener mennesket ikke er tilskuer til naturen, men skal leve i og med med den. Mye av det mest verdifulle vi har i Norge er et resultat av menneskers bruk av natur enten det er snakk om verdensarvfjordene, kulturlandskapet eller fiskerisamfunn i havgapet. Det er dette Norge er bygget på og det skal vi bygge videre på.

Kjøttfri middag er middag

I fjor vår erklærte Geir Pollestad i Dagbladet sammen med daværende landbruksminister Sandra Borch at kjøttfri middag ikke er middag.

Her er også klimaminister Bjelland Eriksen uenig med sin kollega.

- Kjøttfri middag er middag for meg, så får andre velge hva de vil. Jeg har et kosthold som består av både kjøtt, fisk og grønnsaker. Men her er litt uenighet ikke så veldig farlig, sier klimaministeren.