Intern strid i KS-styret

Hovedstyremedlemmer krever linjeskifte.

Møte: KS´styreleder Gunn Marit Helgesen (hvit jakke) og Mette Gundersen startet møtet i KS som skal diskutere hvordan Kommunenes Sentralforbund skal svare på lærerstreiken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Møte: KS´styreleder Gunn Marit Helgesen (hvit jakke) og Mette Gundersen startet møtet i KS som skal diskutere hvordan Kommunenes Sentralforbund skal svare på lærerstreiken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå sitter KS' hovedstyre samlet og diskuterer den pågående lærerstreiken. Rundt bordet sitter flere styremedlemmer som mener KS må endre linje for å komme til enighet med lærerne.

Ivar Johansen, som representerer SV, skriver i Dagbladet i dag at dagens arbeidstidsavtale bør opprettholdes - stikk i strid med KS´ krav i lønnsforhandlingene og det de til slutt vant fram med.

«Det er vanskelig å se at norsk skole vil være tjent med at den ene parten, arbeidsgiversiden, tvinger gjennom en arbeidstidsreform som er svært uønsket blant lærerne. Dette vil kunne skade norsk skole i mange år, både når det gjelder rekruttering, kompetanse og samarbeidsklima», skriver Johansen.

Han er usikker på hvor mye av dette han vil vinne fram med på dagens møte, men sier at KS må endre posisjoner om man skal komme noe videre:

- Jeg må se an litt hvordan møtet arter seg. Jeg har ikke skrevet noe forslag til vedtak så langt. Før jeg gjør det må jeg vurdere hva det er mulig å oppnå. Av å til er det uklokt å stille forslag om det blir nedstemt. Da har du bare låst en situasjon. Det er viktigere for meg å flytte noen steiner enn å gå ned med flagget til topps, sier han.

Tynnslitt tillit Johansen er ikke alene i KS' hovedstyre om å være kritisk til den linja som organisasjonen har lagt seg på. I dagens Klassekampen ber hovedstyrets nestleder Mette Gundersen om politisk hjelp.

- Vi må erkjenne at tilliten er tynnslitt og det er begge parters ansvar å sørge for at den blir gjenopprettet. Men jeg mener ansvaret også ligger hos landets politikere, sier Gundersen. Hun representerer Ap.

I samme avis sier hennes partikollega Ole Haabeth at han hadde håpet at de kunne komme i mål ved å løse opp i kravet om 7,5 timers daglig tilstedeværelse.

Løsningsforslag Johansen har et godt øye til den modellen som er valgt i Oslo, der det iverksettes prøveordninger på 40 skoler. 20 skoler skal prøve ut tilnærmet kontortid for lærerne. 20 skaler skal prøve større grad av frihet for lærerne til å legge opp sin egen arbeidsdag.

- Jeg tror prøveordninger er bra. Nå er det ikke slik at det ikke er forsøk rundt om kring i landet, men det kan være nyttig å ha mer systematiske forsøk der det er bestemt sentralt hva man ønsker å prøve ut de forskjellige stedene. Nå er det mer «hopp og sprett»-forsøk som ikke er så koordinerte. Da kan man systematisk prøve ut og systematisk vurdere resultatene mot hverandre, sier Johansen.

Ring: Omtrent hundre lærere slo ring om KS bygget da dagens hovedstyremøte startet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ring: Omtrent hundre lærere slo ring om KS bygget da dagens hovedstyremøte startet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer