Intern strømkrangel

SV mener at de skal stå først i køen når regjeringens strømtiltak kommer til Stortinget. Men regjeringspartiet Senterpartiet er ikke enig. - Ikke aktuelt, slår Marit Arnstad fast overfor Dagbladet.

UENIGHET: SV vil ha spesialinivtasjon fra regjeringen, men det er uaktuelt for Senterpartiet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UENIGHET: SV vil ha spesialinivtasjon fra regjeringen, men det er uaktuelt for Senterpartiet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen jobber med en strømstøtte til bedrifter, og skal bruke de neste ukene på å stable sammen en bærekraftig ordning.

Tiltakene vil trolig bli meget kostbare, og derfor spille inn på regjeringens generelle handlingsrom når statsbudsjettet for 2023 skal legges.

SV vil først

SV, regjeringens faste budsjettpartner, mener derfor det er åpenbart at regjeringen komme til dem først når strømpakken skal stables på beina.

- Alle disse sakene vil påvirke statsbudsjettet, så nå er det naturlig at vi går i gang med forhandlinger med regjeringen, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til Klassekampen, som omtalte saken først.

Han avviser samtidig muligheten for et bredt strømforlik på Stortinget.

- Nei, det tror jeg heller ikke er mulig med de politiske forskjellene som er, sier han.

Sp: - Ikke aktuelt

Men Senterpartiet er ikke enig.

Partiets parlamentariske leder Marit Arnstad forteller Dagbladet at SV må skille mellom tiltak som har virkning i 2022 og tiltak som har virkning i 2023.

- Det som får virkning allerede i 2022, slik som økning av strømstøtta til forbrukerne, skal vi snakke med SV om, sier Arnstad.

SIER NEI: Senterpartiets Marit Arnstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SIER NEI: Senterpartiets Marit Arnstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Men når det gjelder næringslivsstøtten, så bør vi også snakke med bredden av partier, LO og NHO.

Arnstad avviser dermed at bedriftsstøtten på strøm kan hentes ut av neste års budsjett og serveres SV over forhandlingsbordet i forkant.

- Det er ikke aktuelt å plukke ut biter av neste års budsjett og forhandle med SV om det punktet alene, sier hun.

- Det er regjeringens oppgave å legge fram forslag til statsbudsjettet, og så skal vi forhandle med SV om helheten i neste års budsjett, slår Arnstad fast.

Men Ap vil til SV

Arbeiderpartiets parlamentarisk leder, Rigmor Aasrud gir følgende kommentar:

- Vi forhandler budsjett med SV, skriver hun i en SMS til Dagbladet.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fortalte under pressekonferansen i går at det er naturlig for regjeringen å ha «kontakt» med SV rundt store budsjettsaker.

Men han ville ikke konkludere hvordan de nye strømtiltakene skal behandles på Løvebakken.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) ga i går sin partifelle, olje- og energiminister Terje Aasland (Ap), ei uke på å gi Stortinget en framdriftsplan for ytterligere strømtiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer