FORHANDLER PÅ GRAN: Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad er samlet på Granavolden gjæstgiveri med sine team. De skal være her framtil en enigehet er på plass. Foto: Lars Eivind Bones
FORHANDLER PÅ GRAN: Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad er samlet på Granavolden gjæstgiveri med sine team. De skal være her framtil en enigehet er på plass. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Innspurt i regjeringsforhandlingene

Intern tidsfrist kan ryke

Ingen av de store stridssakene i regjeringsforhandlingene er endelig avklart. Nå kan den interne fristen for enighet ryke.

KAN FÅ FLERTALLSREGJERING: Erna Solbergs drøm om en flertallsregjering kan snart være en realitet. Foto: Jørn Moen
KAN FÅ FLERTALLSREGJERING: Erna Solbergs drøm om en flertallsregjering kan snart være en realitet. Foto: Jørn Moen Vis mer

Helt siden forhandlingene om en ny regjering startet 2. januar har forhandlerne fra Høyre, Frp, Venstre og KrF jobbet med mål om å komme til enighet innen søndag 13. januar.

Nå ser det ut til at den interne tidsfristen de har gitt seg selv, kan ryke.

Ingen av de vanskelige stridssakene som abort, innvandring eller klima er ferdig forhandlet, etter det Dagbladet får opplyst. Det er disse sakene som nå er på forhandlingsbordet etter at Erna Solberg i går kom tilbake fra India.

MYE GJENSTÅR: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen har hatt møter med en rekke Frp-representanter på Granavolden. Foto: Lars Eivind Bones
MYE GJENSTÅR: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen har hatt møter med en rekke Frp-representanter på Granavolden. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Kilder Dagbladet har snakket med, tror nå det er stor sjans for at det kan bli både mandag og tirsdag før et forhandlingsresultat foreligger.

Partiene bestemmer

Til sjuende og sist er det ikke forhandlingsdelegasjonene, men partienes organer som bestemmer om en ny plattform kan godkjennes.

I Høyre, KrF og Venstre er det stortingsgruppene som har det siste ordet, mens landsstyrene er rådgivende. I Frp er det landsstyret som skal vende tommelen opp eller ned.

Størst press er det på forhandlerne fra KrF, som må levere et resultat som et splittet parti kan samles om. I Frp er det også en gruppe som har raslet med sablene om de ikke får nok gjennomslag på innvandringsfeltet.

- Forankring

Hensynet til disse, skal være årsaken til at flere av Fremskrittspartiets mest frittalende representanter er blitt kalt inn til samtaler med partiets forhandlere på Hadeland, slik Aftenposten har beskrevet.

Partinestor Carl I. Hagen blant dem. Han møtte Frps forhandlingsdelegasjon tirsdag, og til avisa at forskjellen i så måte er betydelig fra fjorårets forhandlinger på Jeløya.

- Jeg tror ikke ledelsen velger å gå til landsstyret for å få godkjent avtalen, uten at de er rimelig sikre på den får flertall. De viser en helt annen respekt for grasrota i partiet nå. Jeg var ikke involvert i Jeløya i det hele tatt, sier Hagen til Aftenposten.

Også Christian Tybring-Gjedde og innvandringspolitisk talsperson Jon Engen-Helgheim har vært på møter på Hadeland.

- Det er mer involvering og en bedre prosess enn i fjor, sier Helgheim.

Regjeringsslitasje

Aftenposten skrev tirsdag at økende regjeringsslitasje er med å forklare hvorfor Frp-leder Siv Jensen denne gang ønsker en bedre forankring.

Overfor Dagsavisen påpeker den profilerte Frp-representanten at kompromissene som partiet allerede har inngått, er en tung bør å bære.

- Det kan oppfattes som at det er en slitasje mellom stortingsgruppa og statsrådene. Rett og slett fordi tida går, og avstanden blir større. Statsrådene lever i sin verden og stortingsrepresentantene i sin verden, sa Tybring-Gjedde.

Erna Solberg erkjenner at en avtale ikke er klar selv om forhandlerne på Hadeland skulle bli enige.

- Det er litt ulike organer i de ulike partiene som avgjør. Vi er ikke ferdige med en avtale før den har vært igjennom denne godkjenningsprosessen. Det er først da vi har en avtale, sier hun til Dagbladet.

Hareide på Granavolden

Også Høyre, Venstre og KrF har hatt flere sentrale profiler på visitt.

Hareide la som kjent hodet på blokka for en annen retning for partiet, og går av når en regjeringsplattform foreligger.

Han deltar derfor ikke i forhandlingene, men har etter det Dagbladet erfarer møtt KrFs forhandlere på Granavold to ganger: en gang sammen med KrFs referansegruppe og en gang alene.

Hareides involvering ble skarpt kritisert av Carl I. Hagen i dag, men kritikken avvises av KrF.

Pengekrangel

Skatter, avgifter og inndekning skal også ha skapt besvær i forhandlingene.

En kilde Dagbladet har snakket med i et av de andre partiene, peker konkret på KrFs krav om kostbare løft innen en rekke velferdsordninger, som barnetrygd, pleiepenger og engangsstønad.

KrF skyter her tilbake og minner om at også Frp og Høyre har saker som koster veldig mye penger, som langtidsplanen for forsvaret og dyre prosjekter på samferdsel.

Solberg vil ikke kommentere spørsmål om framdriften i forhandlingene eller si noe om hva slags temaer som er berørt.

At de til slutt skal komme til enighet på Gran, er det derimot få, om noen, som tviler på.

- Hva gjenstår når en avtale er klar på Hadeland?

- Da gjenstår de andre små tingene, som å putte folk i riktig departement, sier hun med et smil.