Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-avgjørelse i morgen:

Intern uenighet om toppkandidat: - Det vi trenger minst av alt nå, er nok en omkamp

Forskningsdirektør Asle Toje ved Nobelinstituttet og Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen er de heteste Frp-kandidatene til Nobelkomiteen.

NATO: Jens Stoltenberg overtok som NATOs generalsekretær etter Anders Fogh Rasmussen i 2014. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NATO: Jens Stoltenberg overtok som NATOs generalsekretær etter Anders Fogh Rasmussen i 2014. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partiets gruppemøte avgjør saken under sitt møte onsdag ettermiddag. Valgkomiteen i Frp har hatt en lengre drøfting tirsdag og fortsetter samtalene i morgen før saken trolig legges fram uten innstilling for gruppemøtet.

Dermed kan det være duket for flere forslag og kampvoteringer. Etter hva Dagbladet erfarer er det to personer som peker seg ut i finalerunden; Asle Toje og Anders Fogh Rasmussen.

Må slutte i jobben

KANDIDAT: Forskningsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet Asle Toje avbildet etter offentliggjøringen av Colombias president Juan Manuel Santos som vinner av 2016-fredsprisen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KANDIDAT: Forskningsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet Asle Toje avbildet etter offentliggjøringen av Colombias president Juan Manuel Santos som vinner av 2016-fredsprisen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Asle Toje (43) har de siste åtte årene vært forskningsdirektør ved Nobelinstituttet, en jobb han må tre ut av dersom Stortinget vedtar å la ham få sete i Nobelkomiteen.

For til Dagbladet er Toje krystallklar på at det er uforenlig å være medlem i Nobelkomiteen og samtidig være ansatt ved Nobelinstituttet.

- Det blir som å sitte i regjering og storting på samme tid, sier Asle Toje.

- Så hvis du blir valgt til Nobel-komiteen, kan du ikke lenger jobbe som forskningsdirektør i Nobelinstituttet?

- Ja, det stemmer, sier Toje.

Frykter omkamp

KANDIDAT: Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister i Danmark og generalsekretær i NATO. Foto: Brendan Smialowski /AFP PHOTO
KANDIDAT: Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister i Danmark og generalsekretær i NATO. Foto: Brendan Smialowski /AFP PHOTO Vis mer

Anders Fogh Rasmussen (65) satt som statsminister for Venstre i Danmark i 2001-2009 og var generalsekretær i NATO i 2009-2014. Kritiske røster i Frp innvender mot kandidaturet at Fogh Rasmussens regjering involverte Danmark i krigen i Irak og Afghanistan.

Til Aftenposten sier Christian Tybring-Gjedde i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget at han ikke vil anbefale Fogh Rasmussen:

- Han fikk bare en periode som generalsekretær i NATO, det er kanskje et signal i seg selv. Han er heller ikke en mann man åpenbart forbinder med, eller kan kalle en fredens mann, uttalte Tybring-Gjedde i Aftenposten fredag.

Det skal også herske usikkerhet i Frp om partiet gjør lurt i å åpne nobelkomite-døra for utenlandske medlemmer. Enkelte frykter at Anders Fogh Rasmussen er for kontroversiell til at Frp vil få flertall Stortinget.

- Det vi trenger minst av alt nå, er nok en omkamp, sier en Frp-kilde til Dagbladet.

Andre kilder mener imidlertid at sannsynligheten er liten for at deres kandidat vrakes nok en gang.

- Jeg tviler på at våre politiske konkurrenter ser seg tjent med å kjøre reprise etter alt rabalderet som ble skapt da Carl I. Hagen var lansert, heter det i Frp.

15-20 navn

Frp skal, etter hva Dagbladet forstår, ha 15-20 navneforslag å velge mellom til Nobelkomiteen. Et av dem er Anders Anundsen (42), justis- og beredskapsminister 2013-16. Anundsen var innvalgt på Stortinget i 2005-2017 og ledet kontroll- og konstitusjonskomiteen i 2009-2013.

Frp-veteranen Kenneth Svendsen (63) er også ønsket av flere. Han representerte Nordland på Stortinget i tjue år i perioden 1997-2017 og har en sterk posisjon i partiet.

Kristian Nordheim (41) var foreslått som Carl I. Hagens motkandidat i forrige Nobel-runde i Frp, og er spilt inn på nytt. Telemarkingen var nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget i 2013-2015. Norheim jobber nå i Skagerak Energi i Skien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!