Intern uro: Stanset kritiske spørsmål

Bak lukkede dører på Stortinget reageres det på Høyres håndtering av Ukraina-sakene. Kritiske spørsmål til statsråder ble tonet ned, erfarer Dagbladet. - Godt mulig at noen oppfatter oss som bremsekloss, sier Peter Frølich (H).

STORE BESLUTNINGER: Kontrollkomiteen på Stortinget skal avgjøre om det blir høring rundt Ukraina. Det er splid internt i komiteen, særlig rettet mot Høyre. Foto: Gorm Kallestad / NTB
STORE BESLUTNINGER: Kontrollkomiteen på Stortinget skal avgjøre om det blir høring rundt Ukraina. Det er splid internt i komiteen, særlig rettet mot Høyre. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vurderer å kalle inn til høring for å vurdere regjeringens Ukraina-håndtering.

Dette skjer etter at blant annet Dagbladet har omtalt en rekke sene besvarelser på anmodninger fra offisielt ukrainsk hold. I tillegg beskyldes regjeringen for å - i beste fall - ha gitt mangelfull informasjon til Stortinget i Ukraina-saker.

Saken kan bli konkludert i morgen.

Dagbladet er kjent med at flere i kontrollkomiteen ønsker en tøffere linje overfor regjeringen i saken. Dagbladet er også kjent med at Høyre oppleves som en bremsekloss i så måte.

Erna Solbergs parti, som har kommet med flere kritiske utspill til regjeringens Ukraina-håndtering, sliter ifølge Dagbladets kilder med å bli enig med seg selv på kammerset. Høyre avviser intern uenighet.

Tonet ned spørsmål

18. oktober ble det sendt ut en ny runde med spørsmål til aktuelle statsråder for Ukraina-håndtering: Utenriksminister Anniken Huitfeldt, justis-og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og helse -og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Den siste skriftlige spørsmålsrunda fra komiteen til regjeringen tydeliggjør konfliktlinja internt i kontrollkomiteen.

Disse spørsmålene ble nemlig ikke så omfattende som de mest kritiske røstene i komiteen ønsket. Det var Høyre som tonet spørsmålene ned, ifølge Dagbladets opplysninger.

- Det er riktig at Høyre i starten av prosessen hadde mer omfattende spørsmål til regjeringen, sier kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H) til Dagbladet.

Lyttet til regjeringen

- Vi valgte å lytte til tilbakemeldinger, særlig fra Ap's og Sp's representanter. Dermed kunne en samlet komité stå bak brevene som til slutt ble oversendt regjeringen. Det mener jeg har en egenverdi. De viktigste spørsmålene ble uansett stilt, sier Frølich.

Kontrollkomiteen ser i disse dager på hvordan regjeringen har håndtert våpenforsyninger til Ukraina, og behandling av ukrainske soldater på norske sykehus. Sentrale punkter er hvilken informasjonen regjeringen har gitt Stortinget og når denne informasjonen ble formidlet.

- Det er godt mulig at noen oppfatter oss som en bremsekloss. Men vi jobber saklig og grundig med kontrollarbeidet. Jeg er opptatt av å gi regjeringen en rettferdig behandling. Vi kommer derfor til å bruke den tida som trengs for å grave i saken, sier han.

Ledelsen involvert

Høyre har to representanter i kontrollkomiteen: Svein Harberg og komitéleder Frølich.

Men i viktige spørsmål om en eventuell høring i saken, er det naturlig at også partiet ledelse er involvert, får Dagbladet bekreftet.

Fram til nå har Frp, Venstre og Høyre antydet at de mener en høring er i ferd med å bli uungåelig. Etter det Dagbladet er kjent med har de andre partiene i kontroll- og konstitusjonskomiteen vært langt mer usikre, men ingen beslutning har vært fattet i påvente av regjeringens skriftlige svar til komiteen.

I slutten av august meldte Dagbladet at det kunne gå mot en gedigen kontrollhøring av en rekke regjeringsmedlemmer. I morgen samles kontrollkomiteen til et nytt møte, hvor den videre behandlingen skal avgjøres.

Fire av ti medlemmer i kontrolkomiteen må stemme ja for at det skal bli høring.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer