Internasjonal arrestordre mot Julian Assange

Grunnleggeren av WikiLeaks er siktet for voldtekt og seksuell trakassering i Sverige.

I HARDT VÆR: Wikileaksgründer Julian Assange. Foto: AFP/ Leon Neal
I HARDT VÆR: Wikileaksgründer Julian Assange. Foto: AFP/ Leon Neal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Grunnleggeren av WikiLeaks, Julian Assange, etterlyses over hele verden gjennom Interpol. Årsaken er at han er siktet for voldtekt og seksuell trakassering i Sverige.

Interpol opplyste natt til onsdag at det er sendt ut en internasjonal arrestordre mot Assange.

Bakgrunnen for etterlysningen er en kjennelse fra tingretten i Sverige i midten av november. Statsadvokat Marianne Ny begrunnet da arrestordren med behovet for å avhøre Assange i forbindelse med etterforskningen av anklagene mot ham.

WikiLeaks-gründerens første forsøk på å anke kjennelsen førte ikke fram, og en ny anke er til behandling i det svenske rettsvesenet. I mellomtiden kan Assange nå bli pågrepet og utlevert fra alle land hvor myndighetene velger å følge Interpols oppfordring.

- Svertekampanje Assange anklages for å ha begått en voldtekt i Enköping i august, for tre tilfeller av seksuell trakassering i Stockholm og Enköping og for ett tilfelle av tvang i Stockholm.

Selv mener WikiLeaks-gründeren at han ikke har gjort noe galt og at siktelsen mot ham er resultat av en svertekampanje. Han skal ha beskyldt den amerikanske etterretningstjenesten CIA for å stå bak kampanjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer