Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Internasjonal gruppe vil granske sykehusbombing

- Det er uttrykt beklagelse og kondolanse, men det er ikke nok.

VIL GRANSKE: En av de overlevene etter angrepet på det MSF-drevne sykehuset i Kunduz. Foto: Mohammad ismail / Reuters / NTB scanpix
VIL GRANSKE: En av de overlevene etter angrepet på det MSF-drevne sykehuset i Kunduz. Foto: Mohammad ismail / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et internasjonalt ekspertpanel har bedt USA og Afghanistan om tillatelse til å granske den amerikanske bombingen av et sykehus Leger Uten Grenser drev i byen Kunduz.

Det timelange angrepet mot sykehuset 3. oktober kostet 22 mennesker livet. 12 av de drepte var ansatte i Leger Uten Grenser (MSF). Sykehuset ble stengt etter angrepet, noe som betyr at titusener afghanere har mistet et viktig helsetilbud.

Både det amerikanske forsvaret og president Barack Obama har beklaget angrepet. En intern gransking av hendelsen er i gang, men MSF har hele tiden krevd en uavhengig, ekstern gransking.

Den oppgaven ønsker en internasjonal humanitær kommisjon basert i Sveits å påta seg. Kommisjonen ble opprettet under Genève-konvensjonen av 1991.

- Kommisjonen har allerede til budt sine tjenester til USAs og Afghanistans regjeringer, som begge må godkjenne en eventuell gransking, opplyser det sveitsiske utenriksdepartementet.

- Det er uttrykt beklagelse og kondolanse, men det er ikke nok. Vi vet fortsatt ikke hvorfor et velkjent sykehus fullt av pasienter og helsepersonell ble bombet gjentatte ganger i over en time, sier MSFs internasjonale president, Joanne Liu.

Kommisjonen, som består av blant annet diplomater, leger og militære offiserer, venter på klarsignal fra de to regjeringene før de kan ta fatt på oppgaven med å samle inn bevismateriale og vitneforklaringer.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!