Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Internasjonal krigsforbryter «forsvunnet» i Nigeria

Den liberiske krigsherren og eks-presidenten skulle arresteres for forbrytelser mot menneskeheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Charles Taylor, tidligere president i Liberia og ettersøkt for krigsforbrytelser, har forsvunnet fra villaen sin sydøst i Nigeria, opplyste nigerianske myndigheter tirsdag. Myndighetene sa ingenting om hvorvidt de lette etter Taylor. De antydet derimot at han kunne ha blitt kidnappet.

I helgen hadde Nigeria godtatt å utlevere Taylor til liberiske myndigheter så han kunne bli stilt for tribunalet i Sierra Leone. Nigeria var lenge motvillige til å utlevere ekspresidenten. Taylor hadde vært i eksil i Nigeria siden 2003, da han gikk av som president for å avslutte borgerkrigen han hadde startet i 1989.

Sierra Leone opprettet i samarbeid med FN Spesiatribunalet for Sierra Leone. Tribunalet har mandat til å stille for retten hovedmennene bak krigsforbrytelsene som ble begått i landet etter 1996, deriblant den tidligere liberiske presidenten. Det er blitt reist 17 tiltalepunkter mot Taylor, som blant annet ga sin støtte til rebellene som hakket armer og bein av sivile. Til gjengjeld skal han ha mottatt diamanter for å finansiere borgerkrigen i Liberia.Assistert rømning eller kidnapping?
Det er usikkert om ekspresidenten har rømt eller blitt kidnappet, men 22 sikkerhetsvakter som skulle holde ham under oppsikt har blitt arrestert for tjenesteforsømmelse, melder Reuters.

- Mandag var Taylor i en bilkonvoi sammen med vaktene sine, på vei fra Calabar til Port Harcourt. Konvoien ble stoppet og vaktene lot Taylor rømme, forteller en nigeriansk sikkerhetsvakt til AP under løfte om full anonymitet.

Ingen vet hvor Taylor nå befinner seg. FNs generalsekretær Kofi Annan synes forsvinningen er foruroligende og skuffende. Han anmoder landene i regionen om ikke å gi ekspresidenten asyl, men derimot arrestere ham så han kan bli stilt for retten i Sierra Leone.

- Hvis han ikke er hvor han vanligvis befinner seg, hvor er han? Har myndighetene flyttet på ham? Har han forduftet i løse lufta? Dette er noe vi må oppklare, sier Annan. Generalsekretæren skal ha forsøkt å få fatt i president Olusegun Obasanjo for å få vite detaljene rundt forsvinningen, uten resultat.- En skandale
Nigeria har opprettet en komite som skal ettersøke forsvinningen, og oppklare hvorvidt han rømte eller ble kidnappet. Men flere menneskerettighetsorganisasjoner krever at et uavhengig granskningsorgan skal opprettes.

NI ÅR GAMMEL BARNSEOLDAT I CHARLES TAYLORS TJENESTE: Bildet er fra 2003, samme år som Taylor frasa seg presidentembetet og dro i eksil. Foto: Scanpix
NI ÅR GAMMEL BARNSEOLDAT I CHARLES TAYLORS TJENESTE: Bildet er fra 2003, samme år som Taylor frasa seg presidentembetet og dro i eksil. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi trenger en internasjonal undersøkelseskommisjon som rapporterer direkte til FN, sier Kolawole Olaniyan, direktøren for Amnesty International sitt Afrikaprogram.

- Å tillate at Charles Taylor unnslipper domstolen er en skandale og et slag i ansiktet for de tusenvis av ofrene for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, deriblant mord, amputasjoner, voldtekter, sexslaveri og bruk av barnesoldater slike vi så under konflikten i Sierra Leone, sier Olaniyan.

Konfliktene i Liberia og Sierra Leone skal ha kostet 300 000 mennesker livet.- Kan få konsekvenser
Forsvinningen fant sted samme dag som den Nigerianske presidenten skulle reise på statsbesøk til Washington. USA er svært misfornøyde med forsvinningen og truer med at samtalene mellom de to landenes presidenter vil bli avlyst.

- Det er de nigerianske myndighetene som har ansvaret for at Taylor blir utlevert til Sierra Leone. Vi forventer at Nigeria oppfyller forpliktelsene, sier USAs utenriksminister Condoleeza Rice.

Hun advarer mot «konsekvensene» dersom ikke Taylor blir funnet og utlevert til tribunalet.

Men Taylor har mange gjemmesteder å søke tilflukt. Ifølge AP er han en nær venn av presidenten i Burkina Faso, Blaise Compaore. I Kongo finnes det store områder som kontrolleres av opprørere fra flere afrikanske land. Og Taylors tidligere soldater skal befinne seg på frifot i Liberia, Sierra Leone og Elfenbeinskysten.

KRIGSHERREN CHARLES TAYLOR: Han er anklaget for 17 tilfeller av krigsforbrytelser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling