STORAKSJON: I forrige uke gikk moldovsk politi sammen med en rekke etteretningsorganisasjoner til aksjon mot en kriminell bande som smugler slangegift inn i landet. Foto: Interpol
STORAKSJON: I forrige uke gikk moldovsk politi sammen med en rekke etteretningsorganisasjoner til aksjon mot en kriminell bande som smugler slangegift inn i landet. Foto: InterpolVis mer

Internasjonal slangegift- bande pågrepet i Moldova

Moldovsk politi beslagla fem kilo gift til en verdi av 24 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke gikk moldovsk politi sammen med en rekke andre etteretningsorganisasjoner, og Interpol, til aksjon mot en kriminell bande som stod bak smugling av slangegift.

I aksjonen ble seks moldovske statsborgere arrestert og politiet beslagla slangegift til en verdi av 2,8 millioner euro, eller omtrent 24 millioner kroner.

Ifølge politiet var giften blitt smuglet inn i Moldova fra Afghanistan, og målet skal ha vært å selge den på svartemarkedet.

- Organiserte kriminelle grupper forsøker å utnytte en rekke ulovlige og smuglede varer for å finansiere seg selv, men dette er det første tilfellet Interpol har sett som involverer noe så uvanlig og eksotisk som slangegift. Dette gir en ny dimensjon til kriminelle bedrifter, sa Michael Ellis, leder av Interpols enhet for handel i ulovlige og forfalskede varer.

Rekordmengde Etter å ha etterforsket de kriminelles aktiviteter i over en måned gikk det moldovske politiet til aksjon mot gruppa.

Mengden slangegift de beslagla var rekordstor. Over 9000 hetteglass og sprøyter, totalt fem kilo gift, ble funnet av politiet.

- Samarbeidet mellom flere av etteretningsorganisasjonene i Moldova var en nøkkelfaktor bak suksessen til denne operasjonen, sa Fredolin Lecari, leder for Interpols nasjonale byrå i Moldova.

- Sikkerheten til våre innbyggere er en prioritet for alle etteretningsorganisasjonene i Moldova. Derfor vil vi fortsette å jobbe tett med hverandre og med våre kolleger rundt om i verden via Interpol for å slå tilbake mot kriminalitet. Dette vil sende et sterkt budskap til kriminelle at Moldova ikke vil tolerere ulovlige aktiviteter, sa han.

Lukrativt marked - Det moldovske politiet og de andre etteretningsorganisasjonene bør berømmes for å ha identifisert denne smuglergruppen. De hindret dem i å gjøre noen fortjeneste på den ulovlige giften, som gruppa også kunne brukt til å forgifte samfunnet med gjennom andre straffbare handlinger, sa Ellis.

STORE MENGDER: Moldovsk politi beslagla over 9000 slike hetteglass med slangegift under aksjonen. De inneholdt til sammen fem kilo gift til en verdi av 24 millioner kroner. Foto: Interpol
STORE MENGDER: Moldovsk politi beslagla over 9000 slike hetteglass med slangegift under aksjonen. De inneholdt til sammen fem kilo gift til en verdi av 24 millioner kroner. Foto: Interpol Vis mer

Slangegift kan brukes til en rekke medisinske formål, og på det legitime internasjonale markedet blir slangegift solgt for mellom 7000-17 000 kroner grammet. Dette gjør det til et lukrativt stoff for kriminelle grupper å smugle og selge ulovlig.

Det forskes stadig på om slangegift kan brukes for å utvikle bedre medisiner mot for eksempel høyt blodtrykk, hjertesykdommer, slag, alzheimers og kreft. I flere lang blir også slangegift brukt ved behandling av HIV, hepatitt B og hepatitt C. Slangegift blir også brukt i kommersielle rynkekremer.

Interpols enhet for handel i ulovlige og forfalskede varer ble opprettet i 2012 og skal identifisere, avbryte og ødelegge internasjonale organiserte kriminelle nettverk som driver med slik kriminalitet.

De skal også jobbe for å identifisere de rutene som brukes i transporten av ulovlige varer, som ofte også brukes for menneskehandel og narkotikasmugling.

SMUGLET: Den kriminelle banden skal ha smuglet inn slangegiften fra Afghanistan, og forsøkte å selge det på det svarte markedet. Foto: Interpol
SMUGLET: Den kriminelle banden skal ha smuglet inn slangegiften fra Afghanistan, og forsøkte å selge det på det svarte markedet. Foto: Interpol Vis mer