Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Internasjonale bånd mellom nynazister

STOCKHOLM (NTB): Nynazismen har krevd stadig større oppmerksomhet i Sverige de siste månedene. Men svenske nynazister er ikke bundet til landets grenser. Nære forbindelser med norske meningsfeller kom nok en gang for dagen under helgens konsertarrangement nord for Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21 av de 314 personene som ble pågrepet for rasehets og slagsmål mot politiet var ikke fra Sverige. Seks av dem var nordmenn. Båndene mellom den svenske og den betydelig mindre norske nynazistiske bevegelsen er sterke. Ett eksempel er den tidligere norske høyreekstremist-lederen Erik Blücher, som nå er bosatt i Sverige der han utgir musikk.

Sverige er ett av verdens ledende land når det gjelder produksjon av nynazistisk musikk, for øvrig en svært så lønnsom bedrift, som de ulike høyreekstreme gruppene kniver om å kontrollere.

Norge - et fristed?

Den svenske avisen Dagens Nyheter (DN) skrev onsdag at Norge risikerer å bli et fristed for nynazister når det svenske politiet nå går hardere til verks mot nynazistene. Massepågripelsen viser at det svenske politiet har lagt seg på en ny linje, het det i DN.

DN skrev videre at manglende forbud mot å bære nazisymboler og gjøre nazihilsener i Norge gjør landet tiltrekkende for høyreekstreme.

Dette er imidlertid gjenstand for debatt i Norge. Styreleder i Norges Fredsråd, Fredrik S. Heffermehl, mener det er uriktig at man i Norge med loven i hånd kan ha på seg klær med nazistiske symboler. I et brev til Overvåkingspolitiet viser han til «Lov om forbud mot å bære uniform m.v.» fra 1937, der det står at det er forbudt å bære uniform, uniformsdeler, armbind eller annet likestilt, iøynefallende tegn som utpeker bæreren som tilhenger av en politisk organisasjon eller meningsretning.

- Det er ingen tvil om hvilken gruppe Stortinget hadde i tankene da de vedtok loven, sa Heffermehl til NTB i går.

Nestleder i justiskomiteen Vidar Bjørnstad uttrykte tirsdag frykt for at svenske nynazister skal oppfatte Norge som et liberalt land. Han mener politikerne bør vurdere strengere lovgivning mot høyreekstreme grupper. Bjørnstad slutter seg dermed til liknende uttalelser fra SVs leder Kristin Halvorsen og overvåkingssjef Per Ottar Sefland.

Rivaliserer

Den høyreekstreme gruppen Nordland, som sto bak helgens arrangement i Sverige, var raskt ute med sin versjon av politiets aksjon.

- «Meningspoliti» mishandlet patrioter, sto det å lese på gruppens internettside.

Ingen vet med sikkerhet hvor store de svenske nynazistgruppene er. Man tror ikke at de vokser i antall medlemmer. Likevel er det et tydelig tegn når Nordland-gruppen greide å samle så mange som 314 personer til en konsert på kort varsel. Gruppen arrangerte også et par konserter mot slutten av fjoråret som først ble avslørt i etterkant.

Nordland tilhører gruppen av rivaliserende nynazistgrupper i Sverige. Gruppen utgir både avis og cd-plater, i konkurranse med blant annet Erik Blüchers forlag Ragnarock.

Blücher har ifølge det antinazistiske tidsskriftet Expo også kontakt med Combat 18, en tidligere britisk organisasjon som har fått fotfeste i Skandinavia, og særlig i Danmark.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!