KØER: Det var lange køer for å få stemt i West Palm Beach i Florida, som mange andre steder i USA. Foto: REUTERS / Joe Skipper / NTB scanpix
KØER: Det var lange køer for å få stemt i West Palm Beach i Florida, som mange andre steder i USA. Foto: REUTERS / Joe Skipper / NTB scanpixVis mer

Internasjonale observatører ikke imponert over USA-valg

Erklært uønsket i åtte delstater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe valgobservatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), mener valget i hovedsak ble avviklet på «profesjonelt vis», men setter samtidig fingeren på en rekke forhold de mener var uheldige.

- Det er reell bekymring knyttet til forhold som stemmerett, nøyaktighet i velgermanntallet, åpenhet rundt valgkampfinansieringen, prosedyrer for fintelling og de internasjonale valgobservatørenes tilgang, sier lederen for OSSE-observatørene, Daan Everts.

OSSE-observatørene peker blant annet på at mange velgere sto oppført i velgermanntallet i flere delstater, mens rundt 50 millioner av de 237 stemmeberettigede ikke var registrert i det hele tatt og derfor heller ikke kunne avgi stemme.

Nektet stemmerett I enkelte delstater ble tidligere straffedømte nektet stemmerett, noe som er stikk i strid med internasjonale normer, påpeker observatørene.

OSSE reiser også spørsmål ved den ulike praksisen som hersker når det gjelder krav til identifikasjon ved valglokalene, der mange velgere ble bortvist.

Tolv år etter skandalen i Florida, der presidentvalget i 2000 endte i kaos og endeløs krangel i og utenfor rettslokalene, er det fortsatt grunn til å stille spørsmål ved prosedyrene for fintelling av stemmer i flere delstater, påpeker OSSE-observatørene.

De internasjonale observatørene er heller ikke imponert over behandlingen de selv fikk.

Truet med pågripelse Texas truet på forhånd med å pågripe OSSEs observatører om de så mye som nærmet seg valglokalene, og delstatens ledelse la ikke skjul på at de anså internasjonale valgobservatører som utidig innblanding.

- Jeg vil ta sterkt avstand fra oppfatningen om at vi er en gjeng FN-inntrengere fra en annen planet, spøkte Everts under en pressekonferanse, der han minte om at OSSE-observatørene fulgte valget på invitasjon fra regjeringen i Washington.

Til tross for dette var observatørene erklært uønsket i sju delstater i tillegg til Texas, og de fikk derfor ikke følge valget i Alabama, Florida, Iowa, Michigan, Mississippi, Ohio og Pennsylvania.

I Alaska og Tennessee ble valgobservatørene bare tilbudt begrenset tilgang til valglokalene og tellesentralene, noe OSSE avslo.

Mange klaget Over 35.000 samtaler ble ringt inn til en nasjonal «hot line» der velgere kunne melde fra om mulige uregelmessigheter på valgdagen i USA.

I Philadelphia, en by der Demokratene har stor oppslutning, var Republikanerne opprørt over at 75 av partiets valgobservatører ble utestengt fra valglokaler.

I den viktige vippestaten Ohio kom det klager på programvaren som ble brukt under stemmegivning, da denne angivelig kunne manipuleres.

I Pittsburgh kom det klager på feil på de elektroniske stemmemaskiner, og det samme var tilfelle i Pennsylvania der det ble oppdaget at maskinen endret en stemme som ble gitt til Obama, til en Romney-stemme.

(NTB)