Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Internasjonale observatører stenges ute

HEBRON (Dagbladet): I fem måneder har den israelske hæren (IDF) nektet de internasjonalt godkjente TIPH-observatørene å kontrollere områder i Hebron. - Det er frustrerende. Vi får ikke gjort jobben vår ordentlig, sier den norske observatøren Frode Granås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år gir Norge rundt 20 millioner kroner til den internasjonale observatørstyrken TIPH (Temporary International Presence in Hebron). Men israelerne hindrer observatørene i å gjøre jobben sin ved å stenge dem ute av det israelskkontrollerte H2-området.

- Vi skulle gjerne sett at de fikk operere under tryggere og friere forhold. Derfor er vi i kontinuerlig dialog med israelske og palestinske myndigheter, sier pressetalsmann i UD, Karsten Klepsvik.

Dette er TIPH

  • Den internasjonale observatørstyrken i Hebron (Temporary International Presence in Hebron).
  • Skal rapportere om hva som skjer på gateplanet i byen. Målet er å bedre forhandlingsklimaet mellom partene ved å øke sikkerheten for palestinerne.
  • Hebron er delt i to.

H1: Palestinsk selvstyreområde hvor palestinsk politi har kontrollen.
H2: Her har israelske millitærstyrker kontrollen.
  • Styrken består av mannskaper fra Norge, Italia, Danmark, Sverige, Sveits og Tyrkia.
  • Norge leder observatørstyrken.

Spytting og steining

Fram til september i fjor var TIPH-observatører sterkt til stede i H2-området i Hebron. Her ligger Abrahams grav, et av de aller helligste stedene både for jøder og muslimer. Situasjonen er ikke bedre av at byen er befolket med de mest ekstreme jødiske settlerne og de mest konservative palestinske muslimene.

I dag får de internasjonale observatørene bare kjøre rundt i styrkens ene halvpansrede bil i H2-området, og kan dermed ikke gjennomføre sin vanlige kontrollvirksomhet.

Bilen til observatør Frode Granås og hans italienske kollega Massimo Picari er full av skrammer, et synlig tegn på at arbeidet ikke foregår i fredelige former.

Bilparken til TIPH har i perioder vært helt ute av drift på grunn av skader etter steinkasting.

- Det kan til tider være farlig å være her. Palestinerne tror vi samarbeider med jødene, og jødene mener vi får lønn av palestinerne, sukker Granås.

Ved en rekke anledninger har observatørene blitt alvorlig angrepet av settlere og palestinere. Så alvorlig at de ikke lenger beveger seg fritt i H2.

- Jeg har opplevd å ha blitt slått, spyttet på og blitt kastet stein på. Dermed kan vi ikke lenger dra dit vi vil. Men vi får gjort noe av jobben og vår tilstedeværelse har en effekt. Vi forhindrer enkelte overgrep, sier Granås.

Ny bil

Tidligere politimester Arnstein Øverkil er sjef for observatørstyrken i Hebron. Han karakteriserer situasjonen som «frustrerende».

- Den nåværende situasjonen er ikke grei. Vi patruljerer med én bil, men det er for lite. I tillegg beveger vi oss rundt til fots, men i de områdene det er mest vold er ikke dette så enkelt, sier Øverkil. Ifølge norsk UD, har de seks medlemslandene nå bestemt seg for å kjøpe inn en ny pansret bil for å øke patruljeringen i det urolige området.

Hele Norges coronakart