INTERNASJONALE STYRKER: Internasjonale styrker angriper søndag kveld Sirte og Tripoli. Norske fly er ikke emd i operasjonene søndag kveld. Foto: LARS MAGNE HOVTUN
INTERNASJONALE STYRKER: Internasjonale styrker angriper søndag kveld Sirte og Tripoli. Norske fly er ikke emd i operasjonene søndag kveld. Foto: LARS MAGNE HOVTUNVis mer

Internasjonale styrker angriper Kadhafis hjemby og Tripoli

Ingen norske fly involvert i operasjoner søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHANIA/OSLO (Dagbladet):Internasjonale luftangrep rettes nå mot Kadhafis hjemby og festning, Sirte, samt hovedstaden Tripoli, melder AP.

De norske F16-flyene har ikke vært involvert i operasjoner søndag, men major Eystein Kvarving opplyser at operasjonene fortsetter.

Av hensyn til operasjonssikkerheten vil ikke Forsvaret opplyse når de norske flyene tar av, eller hvor i Libya de opererer, men Dagbladet får opplyst at de norske flyene skal på vingene i tiden framover.

Utenlandske journalister i Sirte skal ha hørt høye eksplosjoner og krigsfly i luften. Sirte er strategisk plassert omtrent halvveis mellom opprørsstyrte øst og Kadhafikontrollerte vest på en sentral motorvei langs kysten.

Ekplosjoner i Tripoli Libyiske opprørsstyrker beveger i rekordfart vestover for å ta tilbake flere territorier som har blitt forlatt av Kadhafis styrker, som har blitt svekket av vestlige luftangrep. Reuters rapporterer at opprørerne søndag tok tilbake kontrollen over byen Bin Jawas, omtrent 525 kilometer øst for Tripoli, og deretter beveget seg mot Kadhafis hjemby, Sirte.

Opprørsstyrkene har også tatt over kontrollen i Ras Lanuf og Brega. De internasjonale bombeangrepene har utslettet store deler av oberst Muammar Kadhafis militære utstyr i området.

En Reuters-reporter skal ha sett en konvoi med 20 militære kjøretøy etterfulgt av dusinvis av sivile biler med familier og personlige eiendeler forlate Sirte og forsvinne i retning av Tripoli tidligere i kveld.

Det skal ha vært minst ni høye eksplosjoner i Tripoli etter mørkets frembrudd søndag, melder AP.

Vitner sier til Al Jazeera at veien til den internasjonale flyplassen, omtrent 10 kilometer utenfor byen, var målet. En militær talsperson skal ha sagt til libysk tv at angrepene har rammet sivile og militære områder i hovedstaden.

Norske fly i angrep Natt til lørdag bombet norske F16-fly en flybase i Libya.

- Da vi bombet en libysk flybase i natt traff vi en bygning der fly pleier å stå i skjul. På opptak fra flyene kan man se at bombene tydelig treffer bygningen godt, og inni der kan det jo være et fly. Da har vi gjort en god jobb. Og det er godt, sier styrkesjef og oberstløytnant Bård Reidar Solheim.

Kvarving opplyser at indikasjonene hittil tilsier at man ikke har truffet sivile mål.

NATO tar over NATO tok i dag over kommandoen av hele operasjonen i Libya.

SIKTER: En opprørssoldat kikker gjennom en MRL (multiple rocket launcher) i utkanten av byen Bin Jawad søndag 27 mars. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
SIKTER: En opprørssoldat kikker gjennom en MRL (multiple rocket launcher) i utkanten av byen Bin Jawad søndag 27 mars. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS Vis mer

- Det er positivt, sier forsvarsminister Grete Faremo til NTB.

Tidligere i uken ble det besluttet at NATO skulle ha ansvaret for våpenembargoen og flyforbudssonen. Med dagens beslutning skal også beskyttelsen av sivile slik FN-resolusjonen fastslår, være et ansvar for NATO.

Forsvarsministeren sier til NTB at det vil ta et par dager før de praktiske endringene er gjennomført, men for Norges vedkommende skjer det ingen endring i de rettigheter og engasjementsregler som er fastsatt.

Fortsatt norsk nærvær Det vil fortsatt være norsk nærvær på alle nivåer i kommandostrukturen som sikrer godkjenning av alle operasjoner de norske F16-flyene deltar i.

- Reglene for rødt kort gjelder fortsatt, og NATO er jo en organisasjon Norge er godt kjent med fra før. Så dette er bare positivt, sier Faremo.

På spørsmål om overføringen av alt ansvar til NATO kan bety endringer i oppdragets karakter, sier forsvarsministeren at FNs resolusjon er grunnlaget, og den har ikke endret seg fordi NATO nå overtar hele kommandoen.

TAPER TERRITORIER: Kadhafi og ahns styrker taper territorier til opprørsstyrkene. Foto:  REUTERS/Huseyin Dogan
TAPER TERRITORIER: Kadhafi og ahns styrker taper territorier til opprørsstyrkene. Foto: REUTERS/Huseyin Dogan Vis mer
BOMBER TRIPOLI OG SIRTE: Internasjonale styrker angriper søndag kveld Kadhafis hjemby Sirte og hovedstaden Tripoli. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic
BOMBER TRIPOLI OG SIRTE: Internasjonale styrker angriper søndag kveld Kadhafis hjemby Sirte og hovedstaden Tripoli. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic Vis mer