Dagbladet avslører:

Interne planer forbereder regjeringssamarbeid

I interne Ap-dokumenter har partistrateger over lang tid «skrevet sammen» politikken på rødgrønn side. I Senterpartiet begynte Vedum arbeidet med en regjeringsplattform allerede da KrF valgte borgerlig leir.

HAR DOKUMENTENE KLARE: Siden 2019 har partistrateger i det skjulte jobbet med å skrive sammen partiprogrammene til Ap, Sp og SV, etter det Dagbladet er kjent med. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
HAR DOKUMENTENE KLARE: Siden 2019 har partistrateger i det skjulte jobbet med å skrive sammen partiprogrammene til Ap, Sp og SV, etter det Dagbladet er kjent med. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ap og Sp driver ikke valgkamp sammen, og de krangler om hvem som skal få sitte i en eventuell regjering etter valget.

Dagbladet er imidlertid kjent med at begge partiene over lang tid har sittet på hver sin tue og planlagt politikken til en framtidig rødgrønn regjering.

Arbeiderpartiets strateger har i flere år forberedt grunnen for den nå tidvis hanglende regjeringskonstellasjonen Ap, Sp og SV. Store deler av dette arbeidet går tapt dersom Sp fortsatt nekter SV plass i regjeringen etter valget.

Dagbladet vet også at Arbeiderpartiet i det stille har «skrevet sammen» partiprogrammene til Ap, Sp og SV for å finne felles grunn som eventuelle regjeringsplattformer kan ta utgangspunkt i.

Dette arbeidet kan spille inn i eventuelle regjeringsforhandlinger etter valget.

Handlingsrommet for en klimaseier til SV er blant det Ap-strategene har sondert. Ap vet at dette er avgjørende dersom SV skal tre inn i regjeringen. Skatte- og avgiftspolitikk, distriktsspørsmål og velferdsspørsmål er andre politikkområder hvor de tre partiene står relativt nære hverandre.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Startet i 2019

Arbeiderpartiet vil ikke bekrefte at dokumentet finnes, men Dagbladet vet at arbeidet ble initiert for flere år siden.

Det var da KrFs veivalg plasserte partiet på borgerlig fløy i all overskuelig framtid, at Ap-strategene i klartekst så at en framtidig regjering ville bli i samarbeid med Sp og SV.

Regjeringsforhandlingene Støre håper å igangsette like etter valget vil basere seg på nettopp dette arbeidet. Der vil partileder Støre være godt forberedt med en felles base av saker som forener de tre partiene.

Seier på forskudd

Også Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum begynte å jobbe med en framtidig regjeringsplattform i 2018. Akkurat som for Ap, var det KrFs dramatiske veivalg som igangsatte strategiarbeidet i Senterpartiet.

En betrodd rådgiver i partiet har fått et hovedansvar for arbeidet, og bare noen få er involvert, skrev NTB i sommer. Dagbladet får bekreftet det samme fra Sp-kilder.

Vedums strategiarbeid består både i en regjeringsplattform som skal peke ut retningen for en ny Ap/Sp-regjering, og en hasteinnføring av Sp-politikk i statsbudsjettet for neste år.

Ingen av partiene ønsker å offentliggjøre strategiarbeidet. Dette er, etter det Dagbladet forstår, fordi man ikke vil gi inntrykk av at valgseieren tas på forskudd.

Styrkeforholdene mellom de tre rødgrønne partiene er heller ikke avklart.

Forklarer optimismen

Som Dagbladet nylig kunne fortelle, er det ingen endring i optimismen i Ap-ledelsen.

På kammerset trekker Støre og co. på skuldrene over Vedums SV-kritiske linje - Ap har fortsatt god tro på at de tre partiene vil finne en enighet, blant annet etter å ha samskrevet partiprogrammene.

Ap-ledelsen føler seg sikre i sin sak på at det er mer enn nok felles politisk grunn til å binde både Senterpartiet og SV i en bindende regjeringsplattform etter valget.

Tett kontakt

I 2005, sist gang Arbeiderpartiet gikk inn i regjering, var det et samlet lag bestående av Ap, Sp og SV som møtte velgerne. Stoltenberg hadde sammen med SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Åslaug Haga meislet ut en politisk plattform i forkant av valget.

Kontrasten er stor til 2021. Støre, Vedum og Lysbakken stiller ikke opp på felles arrangementer. Så langt har heller ikke Støre og Vedum eller Støre og Lysbakken gjort felles utspill to og to.

Kilder forteller Dagbladet at det først og fremst er Vedum som setter en effektiv stopper for felles arrangementer.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet deler heller ikke informasjon med hverandre fra arbeidet som forbereder en eventuell ny rødgrønn regjering.

De to partiene forbereder hvert sitt regjeringsprosjekt, Ap inkluderer SV, uten at de diskuterer sakene åpent.

Støre holder likevel tett kontakt med både Vedum og Lysbakken - på mobilen. Dagbladet blir fortalt at Støre prøver å holde nærmest daglig kontakt med dem han håper å samarbeide med etter valget.

Hodet kaldt

Gjentatte småstikk fra Vedum mot Ap har gjennom sommeren forundret Jonas Gahr Støre og co. Dagbladet vet at dette også har vært tema i samtalene mellom de to statsministerkandidatene.

Planen er, blir Dagbladet fortalt, å unngå at en eventuell misforståelse rundt et medieutspill ender med å forsure forholdet på rødgrønn side.

Som Dagbladet kunne fortelle i forrige uke har Ap-ledelsen også implementert en klar Sp-slagplan for å unngå å terge Sp-politikere landet rundt:

  • Ikke irriter Sp-lederen unødig
  • Hold hodet kaldt, ikke la seg provosere til å øke temperaturen mellom partiene
  • Gi rolig svar på tiltale fra Sp, men uten å invitere til ytterligere debatt
  • Fokusere på Erna Solbergs regjering, ikke rødgrønn uro

- Jeg snakker pent om våre mulige partnere. Får vi flertall skal vi bygge et raust flertall der vi har respekt for hverandre. Så har vi takhøyde for at partiene skal kjenne seg igjen i det som blir en plattform, sa Støre til Dagbladet i forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer