Internering av barn på grensa til Mexico: Trump blir anklaget for å bruke barna som pressmiddel

Amerikanske myndigheter ved grensen til Mexico skiller foreldre og barn fra hverandre.

TEXAS: Amerikanske myndigheter har offentliggjort dette bildet fra et interneringssenter i McAllen i Texas. Foto: U.S. Customs and Border Protection's Rio Grande Valley Sector via AP / NTB scanpix
TEXAS: Amerikanske myndigheter har offentliggjort dette bildet fra et interneringssenter i McAllen i Texas. Foto: U.S. Customs and Border Protection's Rio Grande Valley Sector via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De siste dagene har president Donald Trumps administrasjon fått massiv kritikk for internering av barn og tvangsseparasjon av familier.

Justisminister Jeff Sessions kunngjorde i april at migranter som forsøker å ta seg ulovlig over grensa, vil bli behandlet som kriminelle, pågrepet og internert. I praksis betyr dette at alle som blir tatt for å ta seg inn i USA ulovlig, vil bli stilt for retten.

Når foreldrene fengsles har det ført til at barna blir skilt fra sine foreldre.

«Nulltoleranse»

Fredag opplyste det amerikanske sikkerhetsdepartementet at fra midten av april til utgangen av mai ble nærmere 2000 barn tvangsseparert fra foreldre eller omsorgspersoner. Ifølge Washington Post har interneringsfasilitetene for ungdom fylt seg opp siden Sessions innførte «nulltoleranse»-politikk.

- De kaller det «nulltoleranse», men null menneskelighet er et bedre navn for det, og det er null logikk i denne linjen, sier senator Jeff Merkley.

I helga besøkte han og en gruppe andre demokrater grensa mot Mexico og en nedlagt Walmart-butikk der 1.500 barn som er skilt fra foreldrene, nå er internert.

Bilder fra den amerikanske grensevakta viser blant annet barn liggende på tynne madrasser på gulvet. Huffington Post mener det ser mer ut som et fengsel enn som et trygt sted for barn.

BARN: Barna er plassert i egne interneringsleirer, noe Trumps administrasjon høster krass kritikk for. Dette bildet er fra et interneringssenter i McAllen i Texas. Foto: U.S. Customs and Border Protection's Rio Grande Valley Sector via AP / NTB scanpix
BARN: Barna er plassert i egne interneringsleirer, noe Trumps administrasjon høster krass kritikk for. Dette bildet er fra et interneringssenter i McAllen i Texas. Foto: U.S. Customs and Border Protection's Rio Grande Valley Sector via AP / NTB scanpix Vis mer

Valgkampsak nummer én

USA har lenge slitt med å få kontroll over innvandring inn i USA via Mexico. Dette har ført til at det er anslagsvis 12 millioner ulovlige innvandrere i USA, forteller Hilmar Mjelde, USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen. Selv om den ulovlige innvandringen har blitt mindre, går den periodevis kraftig opp.

- Bush og Obama iverksatte strengere tiltak som medførte at ulovlige innvandrere ble satt i en slags arrest. Unntak ble likevel gjort for blant andre foreldre med barn, skriver Mjelde i en e-post til Dagbladet.

Trump-administrasjonen har da bestemt at slike unntak ikke lengre skal gis.

- Trumps valgkampsak nummer én var innvandring. Han ville bygge sin beryktede mur. Det har han ikke fått til, og har følt seg på defensiven av den grunn.

Mjelde skriver at vi må se tiltaket i lys av dette. Trump ønsker å vise at han gjør noe, selv om akkurat denne situasjonen med tvangsseparasjon av foreldre og barn har skapt splid internt.

- Det er først og fremst den innflytelsesrike rådgiveren Stephen Miller som er drivkraften bak «nulltoleranse»-politikken overfor all ulovlig innvandring, skriver Mjelde.

KRITISK: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. Praksisen er et resultat av USAs nye «nulltoleranse»-politikk. Vis mer

Sterkt kritisert

Trump har blitt kritisert i media, av både republikanere og demokrater, og av tidligere førstedame Laura Bush. FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein sluttet seg mandag til kritikerne.

- Det er samvittighetsløst når en stat forsøker å avskrekke foreldrene ved å utsette barn for slik mishandling, sa han under åpningen av FNs menneskerettighetsråds ordinære sesjon i Genève.

Førstedame Melania Trump har også kommentert saken, med en uvanlig og overraskende uttalelse der hun kritiserer praksisen til ektemannens administrasjon.

- Fru Trump hater å se barn skilt fra sine familier, sier Melania Trumps kommunikasjonsdirektør Stephanie Grisham til People.

Likevel tror ikke Mjelde at konsekvensene av denne nye skandalen vil bli store for presidenten.

- USA er så politisk polarisert og få velgere kan i realiteten flyttes. Trump-velgere ønsket nettopp en langt strengere innvandringspolitikk, og støtter ham her.

I tillegg påpeker han at i dagens nyhetssyklus går ting så fort at svært mange skandaler og kriser er glemt etter 48 timer.

- For da har Trump tvitret og flyttet fokuset over på noe annet.

Skylder på demokratene

Trump selv hevder demokratene har skylden for krisen som er oppstått, fordi de ikke vil slutte opp om hans nye strenge tiltak for grensesikkerhet.

- Demokratene burde komme sammen med sine republikanske motparter og samarbeide om grensesikkerhet. Ikke vent til etter valget, for dere kommer til å tape, skrev presidenten på Twitter søndag kveld.

Mandag formiddag er han igjen aktiv på sosiale medier, og skriver videre om saken:

- Det er demokratenes skyld for å være svake og ineffektive med grensesikkerhet og kriminalitet. Be dem om å starte å tenkte på menneskene som blir knust av kriminalitet som kommer fra ulovlig innvandring. Endre lovene!

KRITISERES: President Donald Trump og hans regjering får skarp kritikk for at barn og foreldre blir skilt når de kommer til landet ulovlig. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
KRITISERES: President Donald Trump og hans regjering får skarp kritikk for at barn og foreldre blir skilt når de kommer til landet ulovlig. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Vis mer

Mjelde forteller at all politi- og myndighetspersonell ligger under Trump. Dermed kan han instruere de involverte departementene som justis og beredskap til å endre håndhevingen av regelverket.

- Vi har sett at Bush, Obama og Trump alle har håndtert dette med ulovlige innvandrere langs sørstatsgrensen litt forskjellig, skriver han.

Også USA-kjenner og førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, Alf Tomas Tønnessen, forteller at Trump sitter med hovedansvaret.

- Det er Trump som selv har hovedansvar, men han prøver å skape noe forvirring omkring ansvaret for dette problemet. Det er vanskelig å argumentere for videreføring av slik praksis med sine egne mot seg, sier Tønnessen.

Pressmiddel

Tidligere president Bill Clinton har anklaget Trump for å bruke barna som pressmiddel for å få demokratene til å akseptere innvandringsgrenser i lovgivning som de ellers ville gått imot.

- Disse barna burde ikke være verktøy for forhandlinger. Å gjenforene dem med sine familier vil bekrefte USAs tro på og støtte for alle foreldre som elsker barna sine, skriver Clinton på Twitter. Han får støtte av sin kone, Hillary Clinton

Både Mjelde og Tønnessen forteller at det kan virke som om Trump bruker situasjonen for å presse demokratene.

- Det virker å være tilfelle, skriver Mjelde om Clintons anklage.

Motstanden av muren er blitt symbolsk viktig for demokratene, og nå er administrasjonen på defensiven siden også republikanere kritiserer Trump for denne politikken overfor barna på grensen, fortsetter han.

- Trump har ikke lykkes å bygge muren gjennom tidligere forhandlinger, og nå begynner han å bli litt desperat for å levere, skriver Mjelde.

- Det er en veldig spesiell situasjon. Dette er et tiltak som alle er imot, inkludert presidenten selv. Det virker som han bruker det i et maktspill for å prøve å få demokratene i kongressen til å gå med på økt finansiering av muren, sier Tønnessen.

Kan ikke vedvare
Tirsdag skal president Trump ha en samtale med kongressen, og det ligger to ulike lovforslag på bordet: Et konservativt som vil fokusere på grensesikkerhet og et mer moderat forslag.

Tønnessen understreker at dette er en praksis som ikke kan vedvare.

- Jeg tror det vil skje et eller annet snart, muligens et slags unntak, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer