Internett gjør folk ensomme

NEW YORK (Dagbladet): Internett er i ferd med å skape en ny klasse mennesker som jobber døgnet rundt. De er så isolert at de ikke en gang husker å sende en bursdagshilsen til sine nærmeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk undersøkelse som er utført ved Stanford-universitetet i California viser at 49 prosent av de spurte bruker fra en til fem timer på nettet hver uke. Hele 22 prosent bruker minimum fem timer og opp til ti timer på nettet hver uke. Og 14 prosent bruker mer enn ti timer på nettet hver bidige uke, Bare 15 prosent bruker mindre enn en time på internett.

Avstandskontakt

- Vi beveger oss bort fra en verden hvor man møter naboer og venner, kolleger og familie ansikt til ansikt. Nå gir dataskjermen oss en funkjonell verden med avstandskontakt, sier professor Norman Sie ved Stanford-universitetet til Washington Post.

Undersøkelsen viser at folk som kobler seg på internett mer enn fem timer i uka har mindre kontakt med familie og venner. I tillegg bruker de samme menneskene langt mindre tid på noe så gammeldags som aviser og ikke minst tv.

Arbeidgiverne er vinnere, og bedrifter som har gitt sine ansatte hjemme-PC har fått tusenvis av gratis arbeidstimer tilbake.

Pupp på jobb

Ulempen kan være at folk ikke får gjort så mye på jobben fodi de går inn på internett og handler private reiser og varer og kikker på Pamela Andersons pupper, skriver Washington Post.

- Livet er for mange blitt en endeløs organisering rundt internett, sier Nie.

Kritikere av undersøkelsen advarer mot for forhastede slutninger om isolerte web-tullinger, og legger vekt på at svært mange har funnet venner på nettet, og at internett er ny kommunikasjonsform som man

ikke må avvise som bare negativ.

atn@dagbladet.no