KRAKEN? Det konspireres nå i sosiale medier på om dette kan være Kraken. Men en havforsker forklarer hvorfor det ikke er sant. Foto: Google Earth / Skjermdump
KRAKEN? Det konspireres nå i sosiale medier på om dette kan være Kraken. Men en havforsker forklarer hvorfor det ikke er sant. Foto: Google Earth / SkjermdumpVis mer

Internett kaller dette et «sjømonster». - Det er et eller annet stort som plasker, sier ekspert

- Det likner på Kraken, skriver konspirator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Internett florerer nå i konspirasjonsteorier over dette utydelige bildet.

Scott Waring i UFO Sighting Daily tror det må være et sjømonster.

- Dette likner på Kraken, skriver Waring, som hevder han har funnet ut ved hjelp av søkemonitoren Google Earth at «sjømonsteret» er 30 meter langt.

Bildet, som er tatt fra Google Earth, viser noe brunt som kommer opp av havet utenfor Deceptionøya, som ligger i øygruppa Sør-Shetlandsøyene.

Konspirasjonsteorier om Kraken og bildet er omtalt av en rekke aviser, blant annet britiske The Telegraph.

- Fantasidyr

Men at det er Kraken som vises på bildet, sjømonsteret som så mange norske sjømenn fortalte sagn og historier om i gamle dager, er noe havforskere mener er lite sannsynlig.

- Bildet er tilstynelatende utydelig nok til å genere konspirasjonsteoerier om Kraken og andre fantasidyr, sier Tore Haug, forsker ved Havforskningsinstituttet.

Han har spesialisert seg på sjøpattedyr, og våger å komme med en antakelse:

- Det er et eller annet stort som plasker - kan naturligvis være en hoppende hval? spør Haug seg.

Folketro

Kraken er et fabeldyr fra norsk folketro i form av et kjempestort sjøuhyre eller en gigantisk fisk som fiskere skal ha sett langs kysten av Norge, Island og Irland, skrives det på Wikipedia.

- Det beste argumentet for at dette ikke er Kraken er at Kraken ikke eksisterer andre plasser enn i folks fantasi. Hadde dette fenomenet dukket opp i nordnorske kystfarvann ville ingen tenkt på Kraken, men heller trodd at det kunne være Draugen. Slike fantasifigurer ble gjerne brukt som forklaring på uforklarlige fenomener i naturen, sier Haug.

Beretninger om kjempefisker finnes i mange kulturer fra langt tilbake i tid. Det norrøne Kongespeilet fra 1200-tallet omtaler et slikt monster som Hafgufa. Det er også fortellinger om enorme havuhyrer i asiatiske farvann og i antikkens middelhav og atlanterhav, ifølge Wikiepdia.

Du kan selv se bildet ved å skrive inn disse koordinatene i Google Earth: 63° 2’56.73″S 60°57’32.38″W.