Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Internett-sikkerhet stinker

I natt ble Aftenpostens internettavis invadert av datasnokere. Forsiden ble endret slik at to tegneseriefigurer tisset på avisens logo. - Sikkerheten deres stinker, var hilsenen fra sabotørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedrifter tar for lett på sikkerheten når de legger ut hjemmesider på internett, mener internett-eksperten Gisle Hannemyr.

Crackerne brøt seg inn på Aftenposten Interaktivs server og endret forsiden på avisens internettutgave. To tegneseriefigurer tisset på avisens logo. «Sikkerheten deres stinker», var hilsenen fra datasnokene. Den manipulerte siden lå ute fra rundt klokken 01 til 02. Da ble den fjernet av Scandinavian Online (SOL) som leverer internettsidene til Aftenposten.

Aftenpostens multimediaredaktør Terje Avner vil diskutere med SOL om hendelsen skal politianmeldes.

- Dette er ren sabotasje, sier Avner til Aftenposten Interaktiv.

For dårlig kompetanse

Ifølge Hannemyr, som er stipendiat ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, er det stort sett mulig å sikre seg mot denne typen innbrudd.

- Men det krever at man vet hva man gjør, og foreløpig er det dårlig med kompetanse på sikkerhet i Norge, sier Hannemyr.

Halvstuderte røvere

Tilbudet av kompetanse tilsvarer på ingen måte den store etterspørselen etter internettsider, mener han.

- Slik datasystemer leveres fra leverandøren, er de som regel ikke levert klargjort for bruk på internett. Når datasystemet skal kobles til internett, kreves det modifikasjoner i standardoppsettene for at det skal bli sikkert, sier Hannemyr.

Ifølge internett-eksperten er det mange halvstuderte røvere som arbeider med å konfigurere internett-servere. Kundene er fornøyde når hjemmesiden er på nettet. De tenker ofte ikke på sikkerheten.

- Bedriftene som vil ha egen hjemmeside, tenker først og fremst på funksjonalitet, tilgjengelighet og design. Det ligger sjelden noen gjennomtenkt sikkerhetspolitikk bak en presentasjon av en webside, sier Hannemyr.

Uklart hvordan

Det er første gang noen har brutt seg inn på Aftenpostens sider, og SOL har ikke funnet ut hvordan snokene har klart det.

- Scandinavian Online jobber med å kartlegge hele hendelsesforløpet, og bevismaterialet er sikret, men vi kan ikke si hva som har skjedd før mandag, sier Atle Enersen i SOL til Aftenposten Interaktiv.

En amerikansk undersøkelse viser at seks av ti selskaper med betydelig virksomhet på internett, blir utsatt for datainnbrudd.

(NTB):