Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Internett til hele verden

UTØYA (Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg vil at alle lokalsamfunn i hele verden skal få tilgang til nettet. - Jeg vet det er ambisiøst, sier Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren snakket mye om internett i sin tale til AUF-erne som hadde dukket opp på Utøya i formiddag.

- I EU og i Norge har vi satt som mål å knytte alle skoler til nettet i løpet av få måneder. Verden kunne sette som mål å sikre alle lokalsamfunn den samme retten innen år 2005. Det er ambisiøst. Men www er ikke mer enn 2000 dager gammel. Tenk hvor fort det går. Informasjonsrevolusjonen sprenger grenser - og vil sprenge enda flere. Derfor skal vi legge lista høyt, sa Stoltenberg.

Han mener at hvis Karl Marx hadde levd i dag, hadde han skrevet «Das Information», ikke «Das Kapital».

- Noen mener at vi først får bekjempe fattigdommen i utviklingslandene. Så kan vi gi dem adgang til den nye teknologien. Det er feil. Vi må gjøre begge deler. For hvis vi ikke trekker de fattigste med oss i informasjonsrevolusjonen risikerer vi å brutalt kutte dem ut fra alle muligheter til utvikling, sa Stoltenberg.

- Vi ser hvordan informasjons- og kommunikasjonsteknologi forandrer både livene våre og arbeidet vårt. Men 96 prosent av alle brukerne finnes i de rike landene. Det er flere nettbrukere i New York enn i hele Afrika, og flere i Finland enn i hele Latin-Amerika, fortsatte statsministeren.

- Rundt tre millioner arbeidsplasser er skapt i og rundt IT-sentra i Bangalore i India. Ti tusener fattige kvinner i Bangladesh har økt sin inntekt ved å åpne telekiosker i fjerntliggende landsbyer. Vi kan støtte en slik utvikling. Telenor er aktive i Bangladesh. Det er på et vis norske nett de bygger. Nett for utvikling.

NETT TIL ALLE: Statsminister Jens Stoltenberg talte til AUF-ungdommene på Utøya i formiddag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media