Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Internett via TV-kabel

Allerede nå er det mulig å knytte seg til internett via et kabelselskap. Oslo-selskapet Janco har allerede et tilbud, og flere av konkurrentene deres er i startgropa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabelforbindelse går raskere enn ISDN, og circa 100 ganger raskere enn vanlig modem. Men også her gjelder regelen om at du kjører Porsche fram til Internett-leverandøren din, mens du kan risikere å kjøre gammel Lada fra leverandøren og videre ut i verden. Med andre ord er det slett ikke sikkert du opplever noen stor forbedring om du surfer mye i USA eller Kina.

Det er heller ikke sikkert at du kommer billigere ut - i hvert fall ikke om du bare bruker nettet til å sende en e-postmelding i ny og ne og kikke på en og annen nettavis.

Nytt anlegg

For å kunne få kabelforbindelse må borettslaget eller huset du bor i ha et moderne kabelanlegg som er såkalt returdyktig - det vil si at det kan både sende og motta signaler. Om anlegget der du bor er installert for mer enn fire-fem år siden, kan du være ganske sikker på at det er for gammelt.

Oppgradering koster mellom 20 000 og 30 000 kroner pr. borettslag eller sameie, ifølge prisene som Janco opererer med. Jo flere husstander som er tilknyttet, jo rimeligere vil det bli.

For et borettslag med 50 leiligheter vil prisen ligge på om lag 500 kroner pr. leilighet.

Høy leie

I tillegg må du leie eller kjøpe et kabelmodem. Hos Janco er leien 250 kroner måneden. For å få glede av Janco-tilbudet må du også tegne abonnement hos nettleverandøren Schibsted Nett. Dette koster 2000 kroner året. Bestiller du Janco/Schibsted-pakka i ett, får du en rabatt på 500 kroner. Totalt vil det altså koste deg 4500 kroner i året å være tilknyttet på denne måten.

Hvor de andre kabelselskapene vil legge seg prismessig, er det ingen som kan svare konkret på i dag. Det er også usikkert hva som skjer med Janco/Schibsted-tilbudet når Schibsted Nett slås sammen med Telenor Online ved årsskiftet.

Dermed er det nok best å vente litt med å kaste seg på denne løsningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media