Internettkafé i Beijing ble dødsfelle

Strenge regler og kontroll med internett i Kina har tvunget mange nettkafeer under jorda. Søndag morgen omkom 24 unge mennesker i brann i en internettkafé i Beijing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannen på Lanjisu Cyber Café i universitetsbydelen Haidan brøt ut i halv tretiden natt til søndag. Døra var låst og vinduene blokkert, slik at det ble nesten umulig å komme seg ut fra det brennende lokalet, melder nyhetsbyrået Xinhua.

Lanjisu-kafeen hadde bare vært åpen en måned. De fleste av de 24 omkomne var unge studenter, opplyser beboere i området. Ifølge kinesisk fjernsyn ble 17 mennesker reddet i live ut fra det brennende lokalet. Brannårsaken var søndag ikke klar.

Beijings ordfører Liu Qi ga søndag ordre om at alle byens internettkafeer skulle stenges.

Tidligere i år omkom 17 mennesker i brann i en internettkafé i byen Tangshan i Nord-Kina.

Under jorda

Dødsbrannen illustrerer hvordan Kinas svært strenge regler for internettbruk har drevet mange nettkafeer under jorda, og har gjort dem til dødsfeller med låste dører og blokkerte vinduer.

Kinesiske myndigheter er ikke særlig begeistret for internett, og gjør hva de kan for å kontrollere informasjonsstrømmen. Det er svært vanskelig å få offentlig lisens til å drive en internettkafé i Kina, og reglene og kontrollen er streng. Bare 200 av de anslagsvis 2.400 internettkafeene i Beijing har lisens, resten driver illegalt, ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

Kinesiske myndigheter forbyr «sosialt undergravende innhold», som omfatter alt fra offentlig sikkerhet til pornografi. Politiet raider ofte kafeer på jakt etter tegn på tvilsom politisk aktivitet - Taiwan, Tibet og Falun Gong er blant de mange fy-ordene de jakter på, sier folk i bransjen.

Ifølge offisiell statistikk har 17.000 kinesiske internettkafeer, av totalt rundt 200.000, blitt stengt på grunn av illegal aktivitet til nå i år.

Kjellerkafeer

Reglene og kontrollene har ført til at mange bare kutter ut byråkratiet og åpner internettkafé uten offentlig godkjenning. Der møtes nettbrukerne diskret bak låste dører og nedrullede gardiner, for å unngå myndighetenes skarpe blikk.

Brannbestemmelser blir ofte oversett i de illegale internettkafeene, som ofte er å finne i trange kjellerlokaler med minimale muligheter for å komme seg ut, dersom det skulle begynne å brenne.

(NTB)