Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Internettmysterium fører deg på en intens jakt i cyberspace

Klarer du løse gåten?

 KODELESING:  «Spillerne» blir tatt fra en gåte til den neste, gjennom en verden av tallteori, filosofi og klasssisk musikk, og det er om å «komme fram» til et gitt mål først. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
KODELESING: «Spillerne» blir tatt fra en gåte til den neste, gjennom en verden av tallteori, filosofi og klasssisk musikk, og det er om å «komme fram» til et gitt mål først. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste to årene har en mystisk gruppe ledet ivrige internettjegere gjennom en labyrint av skjulte koder og gåter.

«Spillerne» blir tatt fra en gåte til den neste, gjennom en verden av tallteori, filosofi og klasssisk musikk, og det er om å «komme fram» til et gitt mål først.

5. januar kan jakta starte igjen, men den vil ikke bli enkel, ifølge skaperne bak internettmysteriumet.

Prøvde seg En av dem som har kommet seg gjennom deler av labyrintgåtene, er svenske Joel Eriksson. Den 34 år gamle dataanalytikeren fra Uppsala snublet tilfeldigvis over den første gåten på nettet. Dermed var han hektet.

Svensken har fortalt om veien gjennom labyrinten til den engelske avisen The Telegraph.

- Det var utrolig spennende. Jeg ble etter hvert klart over hvor mye innsats de må ha lagt i å sette sammen og lage denne typen utfordringer, sier Eriksson han til avisen.

Den første gåta ble lagt ut 5. januar i 2012 og varte rundt en måned. Også i 2013 ble den første ledertråden lagt ut 5. januar.

Første ledetråd Den første meldingen var skrevet i hvit tekst på svart bakgrunn og lød som følger: «Hei. Vi leter etter høyt intelligente individer. For å finne dem, har vi laget en test.

Det er en beskjed gjemt i dette bildet. Find det, og det vil lede deg på veien til å finne oss. Vi ser fram til å møte de få som vil komme helt fram til målet. Lykke til, 3301».

Bildet var et eksempel på digital stenografi, hvor hemmelig informasjon skjules i en digital fil. Dette ble lett match for Eriksson, og etter hvert ble også flere hjelpere med på laget.

Stoppet i intet Gåten sluttet ifølge Erikson med beskjeden «We want the best. Not the followers», som betyr at han kom for sent. Det er ukjent hva som skjedde med dem som kom fram først, hvis noe i det hele tatt.

5. januar er det ventet at en ny ledetråd skal bli lagt ut.

- Kanskje alt vil bli avslørt da, men jeg tviler på det, sier Eriksson til The Telegraph.

Mange teorier Teoriene om skaperne bak labyrinten er ikke få. Er det Anynymous - den berømte hackergruppa?

Er det en hemmelig gruppe hackere og kodere som rekrutterer nye hackere gjennom sine puslespill? Er det NSA? CIA?

Teoriene er mange, spørsmålene er flere og svarene få, men én ting er sikkert: Gåtene er der, hvis du kan finne dem ...

 KODE:  Slik er det skrevet i den første beskjeden som ble sluppet 5. januar, 2005.. Foto: Afrodo/Wikimedia Commons
KODE: Slik er det skrevet i den første beskjeden som ble sluppet 5. januar, 2005.. Foto: Afrodo/Wikimedia Commons Vis mer