VITENSKAP: Nettaktivisten Aaron Swartz ville at alle skulle ha tilgang på offentlige forskningsresultater. Fra 2020 vil alle offentlige forskningsresultater i EU bli tilgjengelig for alle. Foto:  SCANPIX/REUTERS/Noah Berger
VITENSKAP: Nettaktivisten Aaron Swartz ville at alle skulle ha tilgang på offentlige forskningsresultater. Fra 2020 vil alle offentlige forskningsresultater i EU bli tilgjengelig for alle. Foto: SCANPIX/REUTERS/Noah BergerVis mer

Internetts «own boy» får endelig oppfylt sitt ønske tre år etter sin død

Vitenskapelige artikler vil bli gratis i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ny forskning presenteres i dag ofte i tidsskrifter og forlag som man må betale i dyre dommer for å få tilgang til.

Dette er derfor en god nyhet til alle som ønsker å lese akademiske publikasjoner gratis.

EU har nå vedtatt at alle vitenskapelige artikler som er offentlig finansiert skal være tilgjengelige for alle fra 2020. Det gjelder også forskning som kun er delfinansiert av offisielle midler.

Swartz' mål Å lese forskningsartikler på Internett gratis er noe den avdøde amerikaneren og nettaktivisten Aaron Swartz lenge kjempet for.

Det måtte ta tre år etter hans død før hans mål ble realisert i Europa.

I resten av verden, som i hans hjemland USA, må vitenskapelige artikler fortsatt betales for.

Aaron Swartz er kjent som «Internetts egen gutt» og var grunnleggeren bak RSS-verktøyet, Creative Commons-systemet og det sosiale nettstedet Reddit.

Swartz kunne ha fått 35 års fengsel for å ha lastet ned forskningsartikler fra en database med hensikt til å dele det gratis på nettet. Uker før rettssaken i 2013 tok han sitt eget liv, bare 26 år gammel.

For å hedre avdøde Aaron i 2013 førte det til at flere forskere dumpet artikler på nettet.

- Utmerket Vedtaket om at alle forskningsartikler skal bli gratis ble bestemt på et møte i EUs forvaltningsbyrå for konkurranseevne og innovasjon (Competitiveness Council) i Brussel fredag.

Årsaken er at EU ønsker å oppnå maksimal gjenbruk av forskningsdata og kunne dele kunnskap fritt. I 2020 kan derfor ulike yrker, som for eksempel lærere, dra nytte av å oppdatere seg på forskning i sitt arbeid.

Professor i biologi Kristian Gundersen ser på dette som svært positivt.

- Jeg har lenge vært opptatt av at det skal være fri forskning og tilgjengelig for alle, så dette er helt utmerket, sier Gundersen.

Likevel skeptisk Gundersen sier at han likevel er litt skeptisk til hva EU lover.

- Det må ikke bli slik at man ikke har råd til å publisere artikler heller. Så lenge EU betaler for det er det strålende. Kvalitetssikret publisering koster penger, enten må forfatteren eller leseren betale, sier Gundersen.

At forskning skal være offentlig tilgjengelig er en del av det europeisk rammeprogrammet for forskning og innovasjon kalt «Horizon 2020».

Det totale budsjettet er på 70 milliarder euro og en betydelig andel av disse pengene skal finansiere offentlig tilgjengelighet av forskning.

Aller meste av forskningen i Europa er finansiert av offentlige institusjoner og forskere mottar ikke honorar når de får forskning publisert.

Med «open access» må forskere som skal publisere en vitenskapelig artikkel betale med egne forskningsmidler til vanlig, men vil trolig slippe å betale dette med finansieringspakken til EU.

- Storm i vannglass - Likevel er dette en storm i et vannglass, forskning er uansett allerede gjerne åpen i fagbibliotekene og på nett etter noe tid. Vitenskapelige artikler har dessuten oftest andre forskere som målgruppe, så om de betale som lesere eller forfattere er kanskje ikke så viktig, sier Kristian Gundersen.

En del av vedtaket til EU innebærer også at man ikke lenger skal bli bedømt ut i fra antall publikasjoner man leverer eller siteringer forskere produserer, såkalte formidlingspoeng.

Nå vil EU heller rette mer oppmerksomhet mot hva de samfunnsmessige betydningene av forskningsarbeid fører til.

- Forskning og innovasjon gir bedre løsninger til sosiale og økonomiske utfordringer i framtida. At forskning blir fritt tilgjengelig markerer også at det er av samfunnets nytte at så mange som mulig får vitenskapelig innsikt. På den måten kan vi maksimere effekten av universiteter og kunnskapsinstitusjoner, sier Sander Dekker, EU-ministeren for utdanning, kultur og forskning i en pressemelding.

FORSKER: Professor Kristian Gundersen sier det er bra at forskning blir tilgjengelig for alle.
FOTO: OLAV OLSEN
FORSKER: Professor Kristian Gundersen sier det er bra at forskning blir tilgjengelig for alle. FOTO: OLAV OLSEN Vis mer