Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Internoppgjør på bortebane

EU-president og britisk statsminister Tony Blair måtte forsvare seg mot skyllebøtter i Europa-parlamentet i går. Angrepene kom fra hans egne landsmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den hjemlige, britiske opposisjonen mot Blair veltet sin vrede ut over EU-presidenten i et av de siste møtene i Europa-parlamentet i Brussel, fordi han ga fra seg deler av Storbritannias «rabatt» i medlemskontingenten til EU. For å få til et forlik om langtidsbudsjettet for EU under toppmøtet før helga, gikk Blair med på å gi fra seg 10,5 milliarder euro over sju år, penger som skal hjelpe de nye medlemslandene med utvikling.

-  Ikke 1945

Blair ble «utklasset og lurt» av Frankrikes president, Jacques Chirac, anklaget Nigel Farage, fra det britiske Uavhengighetspartiet, som vil melde Storbritannia ut av EU .

Blair vil bli husket som «mannen som sløste bort arven etter Margaret Thatcher», uttalte Roger Helmer, som er britisk EU-parlamentariker fra de konservative.

Thatcher fikk til den britiske «rabatten», fordi britene fikk lite ut av EUs landbruksstøtte i motsetning til Frankrike. Under toppmøtet nå, gikk Frankrike i forliket med på full gjennomgang av hele budsjettet, deriblant den omstridte og kostbare landbruksstøtten.

-  Dette er året 2005 og ikke 1945. Vi kjemper ikke mot hverandre lenger. Dette er våre partnere, våre kolleger, og vår framtid ligger i Europa, forsvarte Blair seg.

Mistet dampen

Han forklarte også til de britiske motstanderne sine, at uansett om «dere sitter med vårt lands flagg, så representerer dere ikke deres lands interesser.»

 PRESSET:  Tony Blair gikk med på gi 10,5 milliarder til EU over sju år for å hjelpe de nye medlemslandene. For det fikk han mye kjeft fra Englands konservative fløy. Kommisjonspresident Jose Manuel Barroso til venstre og parlamentspresident Josepp Borrell til høyre. Foto: Yves Logghe/Scanpix
PRESSET: Tony Blair gikk med på gi 10,5 milliarder til EU over sju år for å hjelpe de nye medlemslandene. For det fikk han mye kjeft fra Englands konservative fløy. Kommisjonspresident Jose Manuel Barroso til venstre og parlamentspresident Josepp Borrell til høyre. Foto: Yves Logghe/Scanpix Vis mer

Hjemme i Storbritannia viser meningsmålinger tilbakegang for Blair etter EU-toppmøtet. To tredjedeler av velgerne mener Blairs regjering har mistet dampen, og de konservative ville for første gang etter 2000 ha vunnet et parlamentsvalg, ifølge ei meningsmåling i avisa Guardian.

De konservative ville ha fått 37 prosent, Arbeiderpartiet 36 prosent og Liberal-demokratene 21 prosent om det hadde vært valg nå. For Arbeiderpartiet er det en nedgang på 5 prosentpoeng.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!