Internrapport om da USA bombet sykehus i Afghanistan: - Mennesker ble skutt fra lufta mens de forsøkte å flykte

Leger uten grensers sykehus i Kunduz ble bombet av amerikanerne. Nå offentliggjør de sin egen etterforskning av angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En pasient i rullestol ble drept mens han forsøkte å ta seg vekk fra bombingen. I ett nedslag fikk en av våre kolleger hodet kappet av. Mennesker som sto i brann, løp over sykehusområdet til de falt om. Skildringene er grusomme, skriver styreleder Bjørn Nissen i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Fra klokka 02.08 til 03.15 natt til 3. oktober ble sykehuset i Kunduz bombet med 15 minutters intervaller. Under bombinger ringte personer fra sykehuset og ga beskjed om at det var et sykehus som ble bombet. Men bombene fortsatte å regne.

Det var amerikanerne som satt bak spakene.

Ga Taliban skylda Det afghanske forsvarsdepartementet har sagt at Taliban-krigere hadde angrepet og inntatt sykehuset, og brukte sykehuset som et  «menneskelig skjold». Amerikanske myndigheter hevdet først at de skulle gi støtte til styrker på bakken.

Siden har USA imidlertid måtte innrømme at angrepet var en feil. Barack Obama, fredsprisvinneren, måtte beklage at soldater under hans kommando hadde bombet en annen fredsprisvinner, Leger uten grenser.

- I den kronologiske gjennomgangen av hendelsene før, under og umiddelbart etter angrepene finnes det ingen årsak til at sykehuset skal ha blitt angrepet. Ingen bevæpnede stridende befant seg på sykehusområdet, og ingen kamphandlinger ble utført derfra, sier Leger uten grenser i dag.

- Undersøkelsen inkluderer detaljer om kommunikasjon av GPS-koordinater og logg av telefonsamtaler fra Leger Uten Grenser til militære myndigheter for å forsøke å stanse angrepene, skriver organisasjonen.

150 pasienter på innsida 14 sykehusansatte, tre barn og sju sivile ble drept i angrepet. Sykehuset behandlet 150 pasienter da det ble angrepet, og vitner har beskriver at pasienter lå og brant i sengene sine.

- Enkelte kommentarer går rundt om at angrepet på sykehuset vårt kan rettferdiggjøres fordi vi behandlet Taliban-soldater. I henhold til internasjonal lov er sårede stridende å regne som pasienter. De skal ikke angripes, og de skal behandles på lik linje med alle andre som trenger det. Helsearbeidere skal aldri bli straffet eller angrepet for å behandle sårede stridende, skriver.

USA, Afghanistan og NATO skal utføre interne granskninger av angrepet.