Internt bråk i Trumps «elitestyrke»

Nå tar de avstand fra advokat Sidney Powell.

SPARKET: Trump-leiren tok natt til mandag avstand fra advokat Sidney Powell, etter at hun kom med flere kontroversielle uttalelser om valget. Foto: AP Vis mer
Publisert

Internt bråk og gjentatte nederlag preger president Donald Trumps kamp for å ta valgseieren fra Joe Biden. Siden valgdagen 3. november har Trump hevdet valgfusk og svindel, og gått til en rekke søksmål i flere delstater.

Etter at advokatfirmaet Porter Wright Morris & Arthur trakk seg fra søksmål i Pennsylvania, satte Trump sin personlige advokat Rudy Giuliani i front.

Sammen med blant andre Jenna Ellis og Sidney Powell dannet de det de omtalte som «elitestyrken».

På en pressekonferanse torsdag kom sistnevnte med en rekke påstander, som i stor grad ble overskygget av at Giulianis svarte svette rant nedover ansiktet hans.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

Konspirasjon

Powell hevdet blant annet at det er en global konspirasjon som til slutt gjorde at Biden stakk av som vinner av presidentvalget.

Hun uttalte at Venezuelas tidligere president Hugo Chávez, som døde i 2013, kan ha vært involvert i hacking av datamaskiner som skal ha bidratt til at millioner av stemmer gikk fra Trump til Biden.

Til Trumps nye favoritt, Newsmax, uttalte hun i helga at tre millioner døde personer har stemt i valget. Hun hevdet også at Georgia-guvernør Brian Kemp og statssekretær Brad Raffensperger skal ha mottatt penger for å tukle med valgresultatene.

OMSTRIDT: Påstandene fra Sidney Powell skal ha fått mange, også republikanere, til å reagere. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB
OMSTRIDT: Påstandene fra Sidney Powell skal ha fått mange, også republikanere, til å reagere. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB Vis mer

- Vi har mye bevis. De er mer enn imponerende og er fullstendig forferdelige, sa hun.

Flere har reagert på uttalelsene. Eksguvernør og Trump-rådgiver Chris Christie har kalt påstandene hennes en «nasjonal flause». Fox News-programleder Tucker Carlson ba om de såkalte bevisene, men fikk dem ikke.

Tar avstand

Søndag kveld fikk advokatene nok.

«Sidney Powell praktiserer jus på egen hånd. Hun er ikke en del av Trumps juridiske team. Hun er heller ikke advokat for presidenten på privaten», skriver Trump-advokatene Rudy Giuliani og Jenna Ellis i en uttalelse.

Uttalelsen kommer bare ei uke etter at Donald Trump på Twitter omtalte henne som del av hans advokatlag. Hun skal ikke ha vært direkte involvert i søksmålene, skriver The New York Times.

KAN BLI KAOS: President Donald Trump tapte årets valgkamp mot utfordrer Joe Biden. Men hvor mye kaos kan han skape, før han må forlate det hvite hus den 20. januar 2021? VIDEO: AP Vis mer

Ifølge Washington Post skal Trump ha reagert på at Powell havnet i bråk med Tucker Carlson, og han skal ha blitt advart av flere medarbeidere om at hun hadde gått for langt. Trump skal også ha reagert på Giulianis hårfadese og at pressekonferansen var for lang, ifølge NY Times.

Søndag skal flere av Trumps rådgivere ha rådet ham til å ta avstand fra Powell.

Sidney Powell skriver i en kommentar til CBS News at hun forstår avgjørelsen og at «hun kommer til å kjempe juridisk for Trump og andre republikanere som har blitt frastjålet stemmer i et massivt bedrageri».

Powell er også advokaten til den tidligere sikkerhetsrådgiveren til Trump, Michael Flynn, som i 2017 tilsto å ha løyet for FBI. Han har i ettertid trukket tilståelsen.

Flere nederlag

Donald Trump har selv hevdet at det er registrert stemmer fra avdøde personer og at stemmemaskiner er manipulert. Både Trump selv og Giuliani har gått hardt ut og hevdet valgfusk, men det er ikke lagt fram konkrete beviser.

I en rekke rettssaker har Trumps advokater lagt fram vitneforklaringer som bevis, og flere ganger har retten valgt å se bort fra disse.

Det interne bråket kommer etter flere gjentatte nederlag for Trump. Mer enn 30 søksmål har enten blitt avslått eller droppet i Georgia, Michigan og Arizona.

Å tape søksmålet i Pennsylvania lørdag, var et stort nederlag for Trump.

- Denne påstanden, som Frankensteins monster, er tilfeldig sydd sammen fra to forskjellige teorier i et forsøk på å unngå presedens, skrev den republikanske dommeren Matthew Brann i avslaget.

Avgjørelsen er anket.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer