Internt oppgjør i reindriftsmiljøet: 22 hunnrein likvidert

Politiet ruller opp omfattende sak i Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 29-åring er siktet etter at 22 reinsimler ble skutt for få uker siden.

Dyra er skutt på beite i Porsanger i Finnmark i slutten av juni.

- En 29 år gammel mann fra Karasjok er siktet i saken. Han ble pågrepet, avhørt og løslatt i forrige uke fordi det ikke er fare for bevisforspillelse. Han er siktet for grovt skadeverk. Det foreligger ingen tilståelse saken. Siktede er kjent av oss fra før sier leder for Reinpolitiet, politioverbetjent Per Valved, til NTB.

Etterlyser rifle Torsdag henvendte politiet seg til publikum og ba om opplysninger om en grovkalibret Remington jaktrifle kaliber 30-06.

Siktede står registrert som innehaver av en slik rifle, som ble meldt mistet 2. juli. Det har ikke lyktes politiet å finne våpenet.

Ut fra skadene på dyrene er det fastslått at mange av dem er skutt med et grovkalibret skytevåpen. Politiet har så langt bare beslaglagt et finkalibret våpen.

Reindriftsmiljøet - Dette er en svært sjelden sak. Vi må tilbake til 1950-tallet for å finne noe lignende og av samme omfang. Både den siktede og de fornærmede kjenner hverandre, og de er bosatt i Karasjok. Dette dreier seg om et internt oppgjør i reindriftsmiljøet, sier Valved.

Politiet har undersøkt kadavrene med metalldetektor for å finne prosjektiler.

- Vi kan verken avkrefte eller bekrefte om vi har funnet prosjektiler, sier Valved.

Reinpolitiet får teknisk bistand fra Kripos og har sendt de 15 første kadavrene som ble funnet til Veterinærinstituttet i Tromsø for å fastslå dødsårsaken.

Kjenner hverandre - Det er gjennomført mange etterforskningsskritt og gjort en rekke avhør. Vi tror ikke vi er ferdig med denne saken før utpå høsten. Det gjenstår en del analyser der vi får bistand fra Kripos. Det gjelder forskjellig materiale vi har sikret, sier politioverbetjenten.

29-åringen driver selv med reindrift. Det er særlig to andre eiere som har mistet dyr. De involverte kjenner hverandre.

- Vi mener vi har kontroll på 22 dyr, men det kan også være flere som er skutt. Dyr forsvinner i terrenget der de spises opp av åtsel og rovdyr. Dermed er det ikke spor igjen av dem, sier Per Valved.

Etter at det først ble funnet 15 kavadre, sporet hunder opp ytterligere sju døde dyr. '

(NTB)