Interpol etterlyser nye 16 for drapet på Hamas-topp i Dubai

27 nå etterlyst internasjonalt for drapet i Dubai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Interpol opplyser på sine hjemmesider at de etterlyser ytterligere 16 kvinner og menn for medvirkning til drapet på Hamas-toppen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai 19 januar i år.

DNA-prøver De 16 er beskyldt for å kartlegge mannens bevegelser i forkant av drapet, som fant sted på hans hotellrom. Nå legger det internasjonale politibyrået sin tyngde bak i jakten. DNA-funn som skal stamme fra de ettersøkte og andre bevis er også overlevert Interpol.

Dubais politi mener å ha identifisert to lag som fulgte med og observerte Hamas-toppens bevegelser og har framlagt en rekke beviser for Interpol. Til sammen er nå 27 personer etterlyst.

Interpols talsmann sier i en pressemelding at det er etablert klare forbindelser mellom de to lagene, gjennom videoovervåkning, DNA-prøver, vitneutsagn, kredittkortbruk, bilder og kartlegging av transportbruk.

SpionstilTidligere har bilder fra overvåkingskameraer både på flyplassen og et femstjerners hotellet i Dubai vist hvordan de tidligere 11 mistenkte fulgte i hælene på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh (50) på selve drapsdagen.

Ett av klippene viser hvordan en av de mistenkte i reneste spionstil går inn på et toalett og kommer ut igjen utkledd med parykk og briller. Et annet viser hvordan to av de mistenkte står vakt utenfor rommet mens drapet på al-Mabhouh trolig skjedde.

Utstyrt med parykk, løsskjegg, solbriller og tennisracketer var gjerningsmennene forkledd som turister og forretningsfolk da de jaktet på al-Mabhouh.

Israel har ikke bekreftet eller avkreftet at de hadde noen rolle i drapet på Hamas-lederen, men den israelske utenriksminister Avigdor Lieberman sier at det ikke finnes noen link mellom Israel og drapet.

Hamas sier ifølge Ha'aretz at Mabdouh hadde en rolle når det gjaldt våpensmugling fra Iran og inn i Gaza, hvor Hamas regjerer.

FlyplassenBilder fra overvåkningskameraer på Dubais internasjonale flyplass viser hvordan en av de mistenkte følger etter al-Mabhouh, da han landet med Emirates flight 912 klokka 15.15 den 19. januar.

To andre mistenkte fulgte etter al-Mabhouh da han ankom hotellet og sjekket inn under falskt navn. De to tok samme heis som al-Mabhouh og forsikret seg om at han låste seg inn på rom 230.

De 11 europeiske statsborgerne hadde selv sjekket inn på ulike hotell i Dubai tidligere på dagen. Alle utgifter ble betalt med kontanter og de mistenkte benyttet flere SIM-kort for ikke å etterlate seg spor.

En franskmann som antas å være hovedansvarlig for gjennomføringen av drapet, bodde også på et av Dubais luksushoteller. Franskmannen hadde imidlertid også reservert rom 237 på Al Bustan Rotana, det vil si vis-a-vis rom 230 der al-Mabhouh bodde.

16 NYE ETTERSØKTE: Disse 16 mennene og kvinnene etterlyses i anledning drapet på Hamas-topp Mahmoud al-Mabhouh i Dubai 20 januar 2010. Foto: Interpol
16 NYE ETTERSØKTE: Disse 16 mennene og kvinnene etterlyses i anledning drapet på Hamas-topp Mahmoud al-Mabhouh i Dubai 20 januar 2010. Foto: Interpol Vis mer

Men politiet sier franskmannen aldri bodde på rom 237. I stedet ble rommet brukt av de andre i gruppen til å planlegge drapet.

Ventet på ham Ifølge politiets teori tok fire av gjerningsmennene seg inn på al-Mabhous hotellrom i åttetiden om kvelden, etter at rengjøringspersonalet hadde gjort seg ferdig i etasjen.

Gjerningsmennene brukte en elektronisk dirk til å ta seg inn på hotellrommet med, og sto klar da al-Mabhouh returnerte i halv ni-tida.

Politiet sier det ikke tok mer enn ti minutter før drapet var begått og gjerningsmennene hadde flyktet fra rom 230. Før de forsvant og satte kursen for flyplassen, sørget de for å rydde rommet, slik at alle tegn på at al-Mabhouh hadde ytt motstand var fjernet.

Gjerningsmennene klarte også å skru på sikkerhetslåsen fra innsiden, slik at det skulle se ut som om al-Mabhouh hadde lidd en naturlig død.

- Ofre for identitetstyveri Sju av de elleve første som er identifisert viser seg å ha brukt identiteten til ekte personer som enten er bosatt eller oppholder seg i Israel.

Israel sier de er ofre for identitetstyveri. Men Irlands utenriksminister var raskt ute med pekefingeren, og den ble rettet mot Israel. Storbritannia, Irland og Tyskland har kalt inn israelske ambassadører på teppet for å avklare landets rolle i saken.

- EU fordømmer på det sterkeste at de involverte i denne gjerningen brukte falske pass fra EUs medlemsstater og kredittkort tilegnet seg gjennom ID-tyveri av EU-borgere, lyder en felleserklæringen utenriksministermøte.

Dagbladet kommer med mer.

DREPT: Hamastoppen Mahmoud al-Mabhouh ble gravlagt i Damaskus etter drapet i Dubai. Foto: REUTERS
DREPT: Hamastoppen Mahmoud al-Mabhouh ble gravlagt i Damaskus etter drapet i Dubai. Foto: REUTERS Vis mer