Interpol jager britiske Samantha etter Kenya-terroren som drepte 67

På Kenyas forespørsel etter Nairobi-terroren.

FALSKT PASS: Natalie Faye fra Sør-Afrika er ifølge kenyansk politi en falsk identitet benyttet av al-Shabaab-konvertitten Samantha Lewthwaite. Foto: Kenyansk politi / Reuters / NTB scanpix
FALSKT PASS: Natalie Faye fra Sør-Afrika er ifølge kenyansk politi en falsk identitet benyttet av al-Shabaab-konvertitten Samantha Lewthwaite. Foto: Kenyansk politi / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Interpol har utstedt en arrestordre på britiske Samantha Lewthwaite, kalt «Den hvite enke», på forespørsel fra Kenya.

Kvinnen er ikke etterlyst for terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi, men for å ha vært i besittelse av sprengstoff og for å ha inngått forbund om å begå lovbrudd i desember i 2011, opplyser Interpol.

Flere øyenvitner har fortalt at det var både amerikanere og europeere innblandet i terrorangrepet i Nairobi, deriblant en britisk kvinne, melder NTB. Dette har satt fart i spekulasjonene om at Lewthwaite var blant terroristene som angrep Westgate-kjøpesenteret lørdag.

NYE BILDER: Interpol har offentligjort disse fire bildene av den etterlyste konvertitten. Foto: Interpol
NYE BILDER: Interpol har offentligjort disse fire bildene av den etterlyste konvertitten. Foto: Interpol Vis mer

Den britiske konvertitten er fra før knyttet til det grufulle anslaget mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi.

67 mennesker er så langt bekreftet døde etter det fire dager lange terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate Mall i den kenyanske hovedstaden. Men over 60 andre er fortsatt ikke gjort rede for. I tillegg er fem til seks av terroristene drept.

- Har gjort det før Den kenyanske utenriksministeren Amina Mohamed uttalte tirsdag følgende:

- Fra den informasjonen vi har var to eller tre amerikanere innblandet, og jeg tror ... så langt har jeg hørt om en britisk kvinne, og jeg tror hun har gjort dette mange ganger før.

Foto: Interpol
Foto: Interpol Vis mer

Lewthwaite var gift med 7. juli-bombemannen Jeramine Lindsay.

Hun skal ha flyktet til Somalia i mars, og hun er ettersøkt av kenyansk politi, fordi det har vært mistanke om at hun har hatt forbindelser til terrorist-celler med utspring i al-Shabaab, det somaliske nettverket som sier det står bak terroren i Nairobi.

Var gravid Lewthwaite var gravid da hennes mann Jeramine Lindsay døde som selvmordsbomber i det første selvmordsangrepet på engelsk jord, i London 7. juli 2005.

Sammen med tre andre gjennomførte Lindsay et koordinert angrep mot metroen i London. 52 mennesker ble drept, Lindsays bombe drepte 27.  Samantha Lewthwaite var gravid med deres andre barn da Lindsay døde som 19-åring. Hun har etter ektemannens død benyttet falsk identitet ved flere tilfeller, ifølge politiet.

Foto: Interpol
Foto: Interpol Vis mer

Det har vært spekulert i hvorvidt Lewthwaite ble drept i Nairobi-angrepet, noe som nå ser ut til ikke å stemme.

Lewthwaites og amerikanernes deltakelse i det brutale terrorangrepet viser at al-Shabaab er en internasjonal terrororganisasjon med forgreininger i mange land.

- Farlig
- Gjennom Interpols «røde varsel» har kenyanske myndigheter forsikret seg om at alle organisasjonens 190 medlemsland er klar over hvilken fare denne kvinnen utgjør. Ikke bare i regionen, men i hele verden, sier generalsekretær Ronald K. Noble i Interpol ifølge NTB.

Foto: Interpol
Foto: Interpol Vis mer

Lewthwaite var tidligere etterlyst i Kenya for å ha drevet terrorplanlegging, og hun var også etterlyst for å ha vært i besittelse av et falskt sørafrikansk pass.

Et team fra Interpol er nå på plass i Nairobi for å bistå i arbeidet med å identifisere ofre

SORGENS DAG: Det er tre dager landesorg i Kenya etter det grufulle angrepet i Nairobi. Her sørger Mary Italo, som mistet sønnen Thomas i terrorangrepet. Foto: AP / NTB scanpix
SORGENS DAG: Det er tre dager landesorg i Kenya etter det grufulle angrepet i Nairobi. Her sørger Mary Italo, som mistet sønnen Thomas i terrorangrepet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer