SAVNET: Interpol-president Meng Hongwei. Foto: Jeff Pachoud/Pool via Reuters
SAVNET: Interpol-president Meng Hongwei. Foto: Jeff Pachoud/Pool via ReutersVis mer

Interpol-president forsvunnet i Kina

Interpol-presidentens kone har ikke hørt fra sin ektemann siden han dro til Kina.

Nyhetsbyrået AP melder fredag ettermiddag at Interpols president, Meng Hongwei (64), skal ha blitt meldt savnet etter en reise til Kina. Det var hans kone som meldte han savnet. Meng ble sist sett da han forlot Interpols kontorer i Lyon i Frankrike 29. september.

Dette forteller en fransk politikilde som vil være anonym på grunn av den pågående etterforskningen.

Ifølge en kilde hos fransk påtalemyndighet er det fastslått at 64-åringen ankom Kina, men hva som siden skjedde er ikke bekreftet, skriver NTB.

Interpol opplyser at de er kjent med rapportene om forsvinningen.

Kilden sier at Interpol-presidenten dro til Kina i slutten av september, og kona angivelig ikke har hørt noe fra ham siden.

Symbolsk rolle

I en uttalelse sier Interpol at organisasjonen er klar over rapportene om forsvinningen.

I tillegg påpekes det at generalsekretæren, ikke presidenten, er sjef for organisasjonen og leder styringsgruppa. Presidenten har en hovedsakelig symbolsk rolle.

Meng Hongwei har tidligere vært visesikkerhetsminister i Kina. I 2016 ble han den første kineseren som er valgt til vervet i organisasjonen. Han overtok jobben etter franske Mireille Ballestrazzi.

Under etterforskning

Meng har vært president i Interpol i to år, men han har også fortsatt posten som viseminister for offentlig sikkerhet i Kina, går det fram av departementets nettside.

Ifølge Hongkong-avisa South China Morning Post er Meng under etterforskning av sikkerhetsmyndighetene i Kina, men det er ikke kjent hvorfor.

Ble ført bort

Avisa skriver også at han ble ført bort umiddelbart etter at flyet hans landet i Beijing. Det er ikke klart hvor han nå befinner seg.

Myndighetene i Beijing håpet at utnevnelsen av Meng skulle gjøre det lettere å få internasjonal hjelp til å spore opp folk som er anklaget for økonomiske forbrytelser i Kina.

Menneskerettighetseksperter og akademikere har på sin side fryktet at han skulle misbruke stillingen til å tvinge kinesiske dissidenter i utlandet til å reise hjem.