Interpol roser Norge

Skuespiller Wayne Corliss (59) pågrepet i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Interpol uttrykker glede og tilfredshet etter at en pedofilimistenkt mann som de etterlyste over hele verden, nå er pågrepet i USA.

Etterlysningen gikk ut etter at det på en norsk PC tilhørende en dømt pedofil ble funnet en stor mengde bilder av 59-åringen mens han misbruker asiatiske gutter helt ned i seksårsalderen.

- Jeg vil rose den jobben som alle våre medlemsland som har vært involvert i denne saken, har gjort. Spesielt Norge, for å ha gitt oss grunnlaget for å sette i gang den globale anmodningen, sier Interpols generalsekretær Ronald K. Noble i en pressemelding.

Tatt hjemme

Noble roser også de amerikanske toll- og immigrasjonsmyndighetene (ICE) for innsatsen. Det var ICE-agenter som tidligere i dag pågrep Wayne Nelson Corliss i sin egen leilighet i Union City i New Jersey. Han skal i avhør ha erkjent forholdene han er siktet for.

Pågripelsen av den mistenkte amerikaneren er kulminasjonen av en etterforskning Interpol har døpt «Operasjon IDent».

Leder for den norske avdelingen av Interpol, Petter Dyhre, er godt fornøyd med at den etterlyste pedofilimistenkte nå er tatt.

- Jeg synes det er bra at alle ressursene vi har lagt ned i dette, har gitt uttelling. At vi har fått tak i denne mistenkte overgriperen, viser at det internasjonale politisamarbeidet fungerer, sier Dyhre til Dagbladet.no.

TATT: Her føres Wayne Corliss (59) bort av agenter fra de amerikanske toll- og immigrasjonsmyndighetene (ICE) etter å ha blitt tatt hjemme i Union City i New Jersey. Foto: INTERPOL
TATT: Her føres Wayne Corliss (59) bort av agenter fra de amerikanske toll- og immigrasjonsmyndighetene (ICE) etter å ha blitt tatt hjemme i Union City i New Jersey. Foto: INTERPOL Vis mer

Preventivt tiltak

Interpol-lederen understreker at målet har vært å beskytte og hjelpe barn. At Interpol gikk ut med bildeetterlysning nå, skyldes frykt for at mannen kunne forgripe seg på flere barn.

- Dette gjelder også potensielle framtidige ofre. Dessuten vil pågripelsen trolig hjelpe oss i å spore opp ofre fra fortida, slik at de kan få hjelp, sier Dyhre, som takker publikum og media for hjelpen til å finne mannen.

- Arrestasjonen i dag morges er et fremragende eksempel på internasjonalt samarbeid for å holde barn i sikkerhet, sier Julie L. Myers i ICE.

Andre gang

Dette er andre gang Interpol benytter seg av en verdensomspennende etterlysning med bilde for å få tak i mistenkte i særlig grove pedofilisaker. Første gang, i oktober i fjor, ble en kanadisk 32-årig lærer, Christopher Neil, arrestert i Thailand etter at et stort antall tips kom inn i etterkant av etterlysningen.

Den gang tok det åtte dager fra etterlysningen til pågripelsen, denne gangen tok det bare to.

- Uten publikum og medias hjelp hadde det neppe gått så fort, og dette viser også for andre gang at Interpols taktikk med å etterlyse mistenkte pedofile internasjonalt fungerer, sier Petter Dyhre i norske Interpol. 

Interpol roser Norge

Tiltro til publikum

Også Interpol sentralt roser publikum for innsatsen.

- For to dager siden var denne mannens nasjonalitet, identitet og tilholdssted totalt ukjent, Alt vi hadde, var en serie av bilder hvor den mistenkte misbrukte små barn, samt vår tillit til at publikum og politiet rundt i verden nok en gang ville svare på Interpols anmodning om hjelp, sier Ronald K. Noble i Interpol sentralt i pressemeldingen.

- At den ettersøkte to dager seinere er arrestert, er en prestasjon og en æresbevisning til de innbyggerne, media og påtalemyndighetene rundt om i verden som svarte på anmodningen, sier Noble.

- Interpols arbeid og den utrolige responsen fra publikum gjorde denne arrestasjonen mulig. Alle som verdsetter barns sikkerhet og velferd, bør bli rørt av denne suksessen, sier Julie L. Myers i ICE.

Nettsuksess

Det var nesten 250 000 sidevisninger på Interpols nettsider de første 24 timene etter at de gikk ut til publikum og ba om tips om den ettersøkte pedofile mannen. Dette er, ifølge Interpol, mer enn ti ganger så stor trafikk som de vanligvis har.

Interpol fikk inn hele 200 gode tips via sin nettside de første 24 timene etter at bildene av den ettersøkte mannen ble offentliggjort. Tre av disse var av spesiell interesse, og alle pekte mot USA.

- Saker som «Operasjon Vico» (etterforskningen av Neil, red.anm.) og «Operasjon IDent» viser at vi best sikrer at våre barn er trygge for seksuelle overgripere ved å sørge for at et sterkt lokalt, nasjonalt og internasjonalt politi samarbeider på tvers av grenser og på tvers av den digitale verden, sier Ronald K. Noble.

BILDEBEVIS FELTE SKUESPILLEREN: De mange bildene av ham som ble funnet på den norske pedofiles PC, gjorde det mulig for Interpol å få tak i Wayne Nelson Corliss, som også gikk under artistnavnet Casey Wane.
HADDE 800 BILDER PÅ PC-EN: Denne norske 48-åringen, en dømt pedofil, hadde 800 bilder av den nå pågrepne amerikaneren på harddisken sin. På 100 av disse misbruker han asiatiske gutter i alderen seks til ti år.
BLE SIRKLET INN: På grunnlag av flere uavhengige tips i kjølvannet av Interpol-etterlysningen kunne Corliss sirkles inn, og ble funnet i Union City i New Jersey.
SPILLET OVER: Wayne Corliss føres inn i en ventende politibil av spesialagentene fra ICE. Ifølge Interpol skal han ha tilstått forholdene han er siktet for.
- SUKSESS: «Operasjon IDent» er andre gang Interpol går ut med bildeetterlysning av en mistenkt pedofil. Nå har de fått en bekreftelse på at metoden virker.
SLADDET SEG SELV, MEN BLE PÅGREPET LIKEVEL: Den kanadiske læreren Christopher Neil la ut bilder av seg selv mens han misbrukte barn, på nettet. På bildene var ansiktet sladdet, men Interpols eksperter klarte å reversere sladdingen og kunne etterlyse ham over hele verden. Han ble pågrepet etter åtte dager.