ETTERFORSKES: Kinesiske myndigheter bekrefter at den savnede Interpol-sjefen Meng Hongwei er under etterforskning for uspesifiserte brudd på loven. Nå har han valgt å trekke seg som Interpol-president. Foto: NTB Scanpix
ETTERFORSKES: Kinesiske myndigheter bekrefter at den savnede Interpol-sjefen Meng Hongwei er under etterforskning for uspesifiserte brudd på loven. Nå har han valgt å trekke seg som Interpol-president. Foto: NTB ScanpixVis mer

Interpol-sjefen trekker seg etter å ha blitt anholdt i Kina

Var savnet i over ei uke etter at han reiste til Kina. I dag bekreftet kinesiske myndigheter at Interpol-presidenten er i deres varetekt.

Den kinesiske Interpol-presidenten Meng Hongwei (64), som inntil i dag var savnet, trekker seg fra sin stilling.

Det melder den internasjonale politiorganisasjonen i en pressemelding søndag kveld.

Meng ble sist sett da han forlot Interpols kontorer i Lyon i Frankrike 29. september. Han var da på vei til Kina.

Etter å ha landet i Kina, var det inntil i dag ukjent hva som hadde skjedd med 64-åringen.

I kveld bekreftet imidlertid kinesiske myndigheter at den savnede Interpol-presidenten er under etterforskning for uspesifiserte lovbrudd.

Viseminister i Kina

Meng har vært Interpols president i to år. Han har samtidig fortsatt i posten som viseminister for offentlig sikkerhet i Kina.

Det var Interpol-sjefens kone, Grace Meng, som meldte ham savnet. I dag uttalte hun seg for første gang offentlig etter at mannen hennes forsvant.

Hun fortalte nyhetsbyrået AP at mannen sendte henne et bilde av en kniv og deretter en melding hvor han skrev: «Vent på at jeg ringer deg opp».

Etter dette skal ikke kona ha hørt noe mer fra han, skriver NTB.

Overvåkningskommisjon

Bekreftelsen på at Meng er under etterforskning kom fra Kinas nasjonale overvåkningskommisjon.

Kommisjonen håndterer korrupsjonssaker som involverer kinesiske tjenestemenn, ifølge NTB.

Den Hongkong-baserte avisa South China Morning Post skrev fredag at Meng ble ført bort av medlemmer fra landets disiplinærkomité umiddelbart etter at flyet han kom med hadde landet i Beijing, ifølge NTB.

Velger ny leder

I pressemeldingen fra Interpol oppgir de ikke noen årsak til at Meng trekker seg.

De melder videre at det organisasjonens visepresident, sørkoreaneren Kim Jong Yang, skal konstitueres som fungerende president fram til organisasjonen velger ny leder under generalforsamlingen i november.