FARLIGE PILLER:  Det har flere ganger blitt slått alarm om disse slankepillene i Norge, som ble tatt av markedet allerede på 1930-tallet. Men de siste årene har de kommet tilbake på svartebørsen. Foto: Østfold politidistrikt
FARLIGE PILLER: Det har flere ganger blitt slått alarm om disse slankepillene i Norge, som ble tatt av markedet allerede på 1930-tallet. Men de siste årene har de kommet tilbake på svartebørsen. Foto: Østfold politidistriktVis mer

Interpol slår global alarm om dødelige slankepiller: - DNP er tilbake

Farlig giftstoff, som brukes i eksplosiver og insektmiddel, brukes fortsatt i slankepiller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seinest i april gikk et dødsfall som følge av Dinitrofenol (DNP) verden rundt, da Eloise Aimee Parry (21) omkom etter å ha tatt slankepiller hun kjøpte på Internett.

Nå slår Interpol global alarm om de farlige slankepillene. 

- De siste åra og nå nylig har DNP kommet tilbake på det svartebørsen, skriver Interpol, og advarer mot de alvorlige bivirkningene og mulige dødeligheten av pillene.

Var vanlige slanketabletter DNP inneholder giftstoffet dinitrofenol og var en av de første og vanligste slankepillene fram til de ble forbudt på 30-tallet. Det ble hevdet at du kunne gå ned så mye som en halv kilo per dag, fordi det øker forbrenningen betraktelig.

KJØPTE PILLER PÅ NETT: : Britiske Eloise Aimee Parry tok i april åtte slanketabletter hun hadde kjøpt på nettet, som inneholdt DNP. Dødelig dose var to. Foto: Politiet i West Mercia
KJØPTE PILLER PÅ NETT: : Britiske Eloise Aimee Parry tok i april åtte slanketabletter hun hadde kjøpt på nettet, som inneholdt DNP. Dødelig dose var to. Foto: Politiet i West Mercia Vis mer

- DNP påvirker stoffskiftet slik at det dannes store mengder varme i kroppen, dette kan føre til livsfarlig overopphetning, har medisinsk fagdirekør Steinar Madsen i Legemiddelverket tidligere forklart i Dagbladet.

Under første verdenskrig ble DNP brukt til å lage eksplosiver og den slankende effekten ble ifølge britiske The Independent først oppdaget fordi fabrikkarbeidere gikk ned i vekt. Nå brukes det blant annet i insektmiddel og treimpregnering. DNP er ifølge Interpol oftest brukt som slankemiddel blant kroppsbyggere og kan også blandes inn i ulike preparater.

I fjor døde en nordmann etter bruk av stoffet.

- Stoffet brukes som slankemiddel og selges på Internett. Det markedsføres som fettforbrennende til kroppsbyggere og andre som vil raskt ned i vekt. DNP forårsaker alvorlige forgiftninger og dødsfall, sa Madsen.

Mattilsynet advarsel mot stoffet er enkel: Du må aldri bruke produkter som inneholder DNP.

- Flere dødsfall både i Storbritannia og Sverige de siste tre åra, og et dødsfall i Norge viser at det er viktig å advare sterkt mot bruk av slike produkter. Dette viser hvor farlig det kan være å kjøpe slankemidler på Internett. Du kan ikke være sikker på hva du får, forklarer seksjonsleder i Mattilsynet, Atle Wold, til Dagbladet.

Britisk 21-åring døde Eloise Aimee Parry (21) hadde tatt åtte tabletter da hun døde i april. DNP setter opp farten på metabolismen, og kan føre til at kroppstemperaturen stiger til et dødelig nivå.

- De hadde ingen mulighet til å redde henne. Hun brant opp innenfra. Søndag 12. april 2015, klokka 15, døde datteren min, Eloise Aimee, av en overdose. Hun forsto ikke hvor farlige pillene var. De færreste vet at slankepiller kan drepe deg, skrev Eloises mor, Fiona Parry, i et minneord om datteren.

Etter at en franskmann som hadde tatt pillene nylig ble alvorlig syk, bestemte Interpol seg for å sende ut advarselen på oppfordring fra franske myndigheter.

- I tillegg til å være grunnleggende farlig, blir risikoen ved å ta DNP større fordi stoffet vanligvis produseres i illegale laboratorium under tvilsomme sanitærforhold, skriver Interpol.