- Intervjuet kom for tidlig

Østerriksk ungdomspsykiater har analysert Natascha-intervjuet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - I de delene der intervjuet ble vanskelig, gjorde Natascha tydelige motstandsbevegelser med øynene og hendene, sier Johann Zapotoczky, leder ved Grazer Uniklinikk for barne- og ungdomspsykiatri.

Han har sett og analysert intervjuet med Natascha Kampusch, som ble sendt i østerriksk fjernsyn i går. Det melder den østerrikske avisen Die Presse.

Det var spesielt i situasjonene der det ble snakket om forholdet mellom henne og kidnapperen eller om hennes flukt, at hun ifølge Zapotoczky skal ha reagert. Han mener at intervjuet ble gjennomført for tidlig.

- De vonde minnene fra slike opplevelser, innhenter ofte ikke ofrene før etter flere år - kanskje ikke før etter flere tiår.

- Lo for å dekke over gråt
Natascha gikk gjennom enormt følelsesmessig stress i intervjuet.

- Hun dekket over gråten ved å le, sier Zapotoczky til Die Presse.

Han mener likevel at hun allerede har utviklet imponerende mekanismer for å overvinne vanskelighetene. Spesielt det at hun helt siden hun var liten jente planla flukten, imponerte ham stort.

På spørsmål om Natascha virkelig er så sterk som de som tar vare på henne gir uttrykk for, svarte Zapotoczky:

- Intervjuet kom for tidlig

- TV opptrinnet var en oppvisning for publikum.

Til tross for kritikken, vil ikke psykiateren undervurdere TV-intervjuet. Det var for Natascha selv et stort ønske å få gjennomføre det.

Nå håper Zapotoczky at det med dette intervjuet blir satt en sluttstrek for mediedekningen av Natascha.

- Det hun trenger nå, er ro, sier han.

TV-intervjuet

I går kveld klokken 20.15 stod Østerrike stille. Det var på forhånd ventet at så mange som 80 prosent av befolkningen ville se det første intervjuet med Natascha Kampusch på den østerrikske kanalen ORF2. For første gang siden hun dukket opp etter åtte og et halvt år i fangenskap 23.august, skulle verden få høre Nataschas historie.

Kidnappingen

Natascha ble kidnappet av Wolfgang Priklopil 2.mars 1998, på vei til skolen. I intervjuet forteller hun om hvordan hun ble holdt fanget i den lille cellen de første seks månedene, før hun etterhvert fikk slippe ut fra tid til annen. Da hun kom dit, var det ikke lys i rommet. Hun kastet ting veggimellom i desperasjon.

ØSTERRIKE STOD STILLE: Over alt stoppet folk opp og så på det første TV-intervjuet med Natascha. Foto: SCANPIX
ØSTERRIKE STOD STILLE: Over alt stoppet folk opp og så på det første TV-intervjuet med Natascha. Foto: SCANPIX Vis mer

De første to årene fikk hun ikke lov til å se på nyhetene. Etter litt fikk hun lov til høre radio og lese aviser.

- Han leste det. Jeg leste det. Han kontrollerte alltid allting, sa hun til ORFs reporter.Hun fortalte om hvordan Priklopil pleide å sjekke alt hun hadde lest for å se om hun prøvde å skrive meldinger for å be om hjelp.

Mr.Priklopil

Mannen som kidnappet Natascha tok livet sitt like etter at Natascha klarte å rømme.

- Han truet meg alltid med selvmord, så jeg var klar over at min flukt også ville bli hans dødsdom, sa Natascha om mannen hun gjennom hele intervjuet omtalte som Mr.Priklopil.  

Han var mannen Natascha tilbragte bursdagene sine, påske og jul sammen med i årene hun satt fanget. Han pleide å gi Natascha gaver.

- Jeg tror han hadde veldig dårlig samvittighet og forsøkte å bøte for det, sa Natascha til ORF.

Men samtidig som han hadde dårlig samvittighet, holdt han Natascha i et jerngrep. Da han tok henne med ut på ærender, voktet han henne som sin dyreste eiendel

- Han ville alltid at jeg skulle gå foran ham og ikke bak ham, for å minske sjansene for at jeg skulle rømme. Jeg kunne ikke snakke til noen andre fordi han alltid truet med at han skulle drepe de personene jeg tok kontakt med. Det kunne jeg ikke risikere.

Natascha fortalte også i intervjuet at hun tidligere hadde forsøkt å rømme ved å hoppe ut av bilen. Han holdt henne igjen, og kjørte vekk. Hun turde ikke å rømme fordi hun var redd for at han skulle drepe henne dersom han mislyktes.

Rømningen

Det som skulle bli hennes endelige rømning skjedde helt spontant. Priklopil var opptatt i mobilen da Natascha klarte å komme seg utenfor hageporten.

- Det var først da jeg merket hvor svak jeg var. Jeg ble svimmel, men jeg følte meg frisk nok til å løpe vekk, sa hun i et intervju med den østerrikske ukesavisa NEWS.

NEWS trykket det første bildet og det første skrevne intervjuet med Natascha i går.

- Fint å kunne smile til andre

Siden Natascha klarte å rømme fra fangenskapet for over to uker siden, har hun så smått begynt å venne seg til det daglige livet. Hun har vært ute og spist is, iført store solbriller for at ingen skulle kjenne henne igjen.

- Det var fint å kunne smile til folk uten at de gjenkjente meg, sa hun.

Nå ser hun fremover, og vil fullføre utdanningen og kanskje bli skuespiller en gang i fremtiden. Hun planlegger også å starte et fond som skal støtte diverse bistandsprosjekter, blant annet ett som skal sette fokus på kvinner som er blitt bortført i Mexico.

Hun har også truffet foreldrene sine etter at hun kom ut. Hun har vært i kontakt med moren flere ganger, og har også truffet faren.


- Det var verre for dem å takle at jeg var borte, enn det var for meg. De trodde jeg var død, sa Natascha til magasinet NEWS.