Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Intet comeback for Ortega

Managua Sandinist-lederen Daniel Ortega lyktes ikke med å gjenerobre makten i Nicaragua, til tross for lovende meningsmålinger før helgens valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlige resultater viste at Ortega fikk 45 prosent av stemmene i presidentvalget. Den konservative kandidaten Enrique Bolanos lå an til å få 53 prosent av stemmene.

- Jeg tror Ortegas æra er over, sa president Arnoldo Aleman, som ser fram til å overlate makten til sin visepresident og partifelle Bolanos.

De konservative feiret mandag seieren med brask og bram selv om den ikke var offisielt bekreftet. Utenfor et hotell i Managua brente seiersglade ungdommer bilder av Ortega, som ledet Sandinistene i den blodige borgerkrigen mot den USA-støttet geriljaen på 1980-tallet.

Nedtrykt

I valghovedkvarteret til utfordreren Daniel Ortega var stemningen tilsvarende trykket, noe som ble oppfattet som at nederlaget var erkjent selv om den offisielle bekreftelsen manglet.

Valglokalene måtte mange steder holde åpent på overtid søndag, mens lange køer av velgere ventet på å få avgi stemme.

Stemmegivningen ble ikke avsluttet før tidlig mandag morgen norsk tid, og noe endelig resultat er ikke ventet før senere mandag.

Valget gikk fredelig for seg, etter at avtroppende president Arnoldo Aleman hadde truet med å innføre unntakstilstand hvis det brøt ut vold.

«Overkjørt»

- Våre planer for valgavviklingen ble så å si overkjørt av velgerne. Vi har ikke noe ønske om å holde resultatene tilbake, sa det øverste valgrådets leder Silvio Calderon om det uventet store frammøtet som førte til at stemmelokalene ikke kunne stenge som planlagt.

Enrique Bolanos er en markedsorientert forretningsmann og høyrepolitiker som nyter velvilje i USA. Amerikanerne er tilsvarende skeptiske til Daniel Ortega, som var en av lederne for sandinistrevolusjonen i Nicaragua i 1979.

USAs daværende president Ronald Reagan innførte økonomisk boikott av Ortegas Nicaragua, som på sin side allierte seg med Cuba og Sovjetunionen. Reagan-regjeringen finansierte og trente opp de såkalte contras-opprørerne, som kjempet mot Ortegas sandinister i en borgerkrig der anslagsvis 30.000 mennesker mistet livet.

Fattigfolk

Ortegas motstandere i Nicaraguas næringsliv mente at en ny sandinistseier ville skapt mer ufred, svekke USAs tillit til landet og skremme vekk utenlandske investorer. Men Ortega har vunnet bred støtte fra fattigfolk i det utarmede landet, med sine løfter om å arbeide for nasjonal forsoning og skape nye arbeidsplasser.

Ortega styrte Nicaragua fra 1979 til 1990, da velgerne hadde fått nok av ham. Han forsøkte i 1996 uten hell å bli gjenvalgt til landets leder, og har i siste fase av årets valgkamp ligget side om side med Enrique Bolanos.

Presidenten de neste seks årene får uansett en tøff jobb. 70 prosent av Nicaraguas 4,8 millioner innbyggere lever i dyp fattigdom.

Arbeidsledigheten er på 53 prosent, og korrupsjon er svært utbredt i alle deler av samfunnet.

(NTB-Reuters-AFP)

Hele Norges coronakart