Valget i USA

- Intet er avgjort

Christian Tybring-Gjedde (Frp) gratulerer demokraten Joe Biden med seieren - men partifelle Carl I. Hagen vil vente til det foreligger en rettskraftig dom om valgresultatet.

BLE STARSTRUCK: Christian Tybring Gjedde (Frp) ble starstruck da USAs president Donald Trump ringte. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld norsk tid utpeker en rekke amerikanske medier Joe Biden som vinner av presidentvalget, dagen etter Dagbladets tall-leverandør Decision Desk.

Christian Tybring-Gjedde (Frp) gratulerer Biden med seieren. Han har tidligere gjort seg bemerket i amerikansk presse ved å nominere Donald Trump til Nobels fredspris - og har selv slått av en prat med presidenten.

- Det er jo sånn i Amerika at «the winner takes it all», sier han til Dagbladet.

Trump viser imidlertid ingen tegn til å akseptere resultatet. Presidentens reaksjoner på nederlaget, som har vært i emning det siste døgnet, er ikke uventet, mener Tybring-Gjedde.

- Det er til en viss grad forståelig, med tanke på hvordan han er som person. Det er ikke noen tvil om at han er veldig selvsikker, og en dårlig taper, sier han.

Også statsminister Erna Solberg gratulerer Biden.

- På vegne av det norske regjeringen vil jeg gratulere Joe Biden med valgseieren, skriver hun på Twitter.

- USA er Norges viktigste allierte og vi jobber tett på mange områder. Jeg ser fram til å utvikle samarbeidet med USA under Biden og Harris' lederskap, skriver hun videre.

- INTET ER AVGJORT: Det mener Fremskrittspartiets Carl I. Hagen. Foto: Terje Pedersen / NTB
- INTET ER AVGJORT: Det mener Fremskrittspartiets Carl I. Hagen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Intet er avgjort

Frp-nestor og Oppland Frps førstekandidat til Stortinget, Carl I. Hagen, vil ikke gratulere helt ennå.

- Jeg venter med å si noe til dette er offisielt erklært og ferdig i rettsapparatet. Jeg vil ha det endelige, gyldige resultatet. Men det er ikke noen tvil om at Joe Biden er den heteste favoritten til å vinne. Det er helt klart, sier han til Dagbladet i 19.30-tida lørdag kveld.

- Du kjøper altså ikke at dette avgjort?

- Nei, intet er avgjort før du har en rettskraftig dom. Det er jo det vi pleier å si når saker er for retten.

Hagen avventer til det foreligger et resultat som er «offisielt, godkjent og akseptert» av alle, sier han.

- Så du stiller deg bak Trump uttalelse om at dette ikke er over?

- Jeg bare konstaterer at dette er brakt inn for rettsapparatet, og vi har vanligvis den holdningen i Norge at vi avventer å kommentere inntil det foreligger en rettskraftig dom.

Trump-kampanjen har varslet rettslige skritt knyttet til opptellingen av stemmer, samt angivelig valgfusk, i flere delstater. Leder Ellen Weintraub i den føderale valgkommisjonen sa tidligere i dag til CNN at det foreløpig ikke foreligger noen bevis for at noe ulovlig har funnet sted i forbindelse med valget.

- Må være tøff

Tybring-Gjedde mener begge kandidater kan være fornøyd med et valg som har mobilisert mange velgere på begge sider.

- Med Biden har vi fått en veldig avbalansert fyr, som sikkert blir venner med mange. Men jeg er redd for at i den verden vi lever i i dag, hadde vi trengt en sterk mann i Det hvite hus, og ikke en som skal søke kompromisser og dialog. Det høres fint ut, og er en tanke som appellerer til de fleste, men jeg tror faktisk at skal du stå opp mot Xi (Kinas president, red.anm.), Putin, Nord-Korea eller Iran, må du faktisk være tøff, sier han.

Han roser Trump for energien han utviste i valgkampinnspurten.

- Nå må man leve med Biden. Norge må ha et godt forhold til USA, uansett hvem som er president.

Tybring-Gjedde frykter imidlertid at krefter i forsvarsdepartementet vil få økt innflytelse over forsvarspolitikken, og at USA kan bli dratt inn i flere internasjonale konflikter.

- Jeg tipper USA vil bli dratt inn i noen konflikter de ikke bør være en del av, rett og slett fordi Joe Biden ikke er sterk nok til å stå opp mot en del av haukene i Pentagon.

Han håper imidlertid at han tar feil.

- Det er ikke tiden for den typen politikk, internasjonalt, som jeg vil anta at Biden står for. Men jeg håper at han gjør alle mine spådommer til skamme!

JUBLER: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB
JUBLER: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- En sann glede

SV-leder Audun Lysbakken er godt fornøyd med resultatet.

- Det er en sann glede å se Donald Trump tape valget. Bidens seier er et nederlag for Trumps skamløse løgner og forakt for valgprosessen, skriver han i en e-post til Dagbladet.

USAs problemer er imidlertid ikke over, mener han.

- Det er et dypt splittet land med et demokrati i krise. Jeg er redd Biden vil legge seg for langt inn mot sentrum, men håper han tar fatt på det grunnleggende problemet i USA som er den enorme økonomiske ulikheten, og den avmakten mange amerikanere med rette føler.

Ikke optimistisk

NRK-programleder Thomas Seltzer, som selv har familie i USA og stemte ved valget, holder jubelen tilbake - og retter en appell til Republikanerne.

- Biden står overfor enorme utfordringer og et senat som muligens kan forbli republikansk. Mitt håp er at også mange i det partiet vil innse at det amerikanske folket nå trenger et felles tverrpolitisk løft. Utover det er jeg ikke så overvettes optimistisk når det gjelder levekår og framtid for de mange amerikanere som sliter seg gjennom hverdagen, skriver han i en melding til Dagbladet.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes er nøkternt optimistisk.

- Det er bra vi blir kvitt Trump, men det som trengs nå er et brudd med den politiske elitens lojalitet med de superrike. Hvis ikke vanlige folk i USA opplever reelle forbedringer med Biden, frykter jeg en ny og verre Trump-klone om fire år, skriver han i en e-post til Dagbladet.

HÅPER PÅ PRESS FRA VENSTRESIDEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HÅPER PÅ PRESS FRA VENSTRESIDEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Lydig linje

Krisen i USA, med «ekstreme forskjeller og en politisk elite som gir Wall Street alt de ber om og sender regninga til innbyggerne», oppsto lenge før Trumps tid, mener Moxnes.

- Joe Biden er ikke Trump, men han er en del av denne eliten. Når folk opplever økonomiske problemer, tap av jobber og svekkede fagforeninger søker de etter alternativer. Derfor håper og tror jeg Biden nå vil møte et massivt press fra en gryende, radikal folkebevegelse som kjemper for å få ned forskjellene og skape en rettferdig miljøpolitikk.

Han benytter også anledningen til å refse regjeringen.

- Norge har hatt en lydig linje også under Trumps USA, så jeg frykter en enda mer naiv og underdanig «Made in USA»-linje fra den norske regjeringa framover.

NATO-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg gratulerer Biden på Twitter.

- Jeg gratulerer Joe Biden med å ha blitt valgt som USAs neste president og Kamala Harris som visepresident. Jeg kjennner Biden som en sterk støttespiller for vår allianse, og ser fram til å jobbe tett med ham. Et sterkt NATO er bra for både Nord-Amerika og Europa, skriver han.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer