Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Intet nytt fra Høyre-fronten

ASKER (Dagbladet): Høyre er et enestående parti, med en enestående god politikk. Problemet er bare at velgerne ennå ikke har forstått det - og det problemet vil partiet arbeide flittig med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omtrent slik kan høyreleder Jan Petersens tale til partiets fremste tillitsmenn i går oppsummeres. Det beste middelet i arbeidet for å få velgerne til å forstå Høyres fortreffelighet er å intensivere arbeidet for bedre skoler, undervisning og bedre forskning.

Gammelt nytt

- Den oppvoksende slekt skal settes i stand til å mestre de store og raske forandringene i samfunnet. Min beskjed er å bringe skolepolitikken fram i lyset, sa Jan Petersen til sentralstyret og stortingsgruppa.

Som hadde hørt det før. Sist under valgkampen i høst - uten at det den gang begeistret verken dem eller velgerne i særlig grad.
Men selv om Petersens tanker heller ikke i går vakte særlig begeistring fikk de etter det Dagbladet erfarer alminnelig oppslutning i den etterfølgende debatt - som var lukket for pressen.

Etter en turbulent uke med tilløp til opprør mot Petersens lederevner, var Jan Petersen i går tilbake i hverdagen på Leangkollen utenfor Oslo: Her fantes ingen tegn til en tøffere og mer pågående stil, slik han lovet offentlig for et par dager siden.

Dryppende stille ...

Og det var dryppende stille under Petersens foredrag, og applausen etterpå var heller ikke preget av ovasjoner.

- Men talen var meget bra, sa Inge Lønning. Kristin Clemet derimot, sa ingenting. Men alle var enige om at Høyre har lang vei fram:

- Dette er samling i bånn, sa stortingsrepresentant Trond Helleland, mens parlamentarisk nestleder Per-Kristian Foss allerede ved ankomst fastslo at han og partilederen var kolleger som har samarbeidet i mange år - og aktet å fortsette med det.
Høyres hovedstrategi for å gjenerobre noen av sine mange tapte enemerker er ifølge Petersen å holde stedig fast på sitt: valgfrihet, personlig ansvar og et samfunn med fleksible og kreative enkeltmennesker.

- Jeg tror at den rollen bare Høyre kan spille, er uerstattelig. Ingen viser den tilliten til enkeltmennesket, troen på det personlige ansvaret eller forstår betydningen av valgfrihet som vi gjør, sa Petersen i talen som skulle peke ut Høyres vei framover fra rekordlavt valgresultat og enda verre meningsmålinger.

Advarer Bondevik

Petersen åpnet ikke for at Høyre skal søke samarbeid med sentrumsregjeringen før Senterpartiet faller tilbake i den borgerlige folden. Og det kan bli lenge til, skal vi tro Sp's toppledere.
- Men Høyre vil alltid støtte borgerlig politikk, sier Petersen, og kom med en aldri så liten advarsel til statsminister Kjell Magne Bondevik, som stadig sier at regjeringen vil være uavhengig av blokkene.

- Det dreier seg om at Høyre vil sette et par porter i bakken, og så får regjeringen innrette seg etter dem. For Høyres politiske prinsipper er til sjuende og sist viktigere enn overlevelse for sentrumsregjeringen, sier Petersen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!