INGEN KRISE MED DET FØRSTE: Ekspertene i Handelsbanken øyner oppgang i boligprisene også i 2019. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
INGEN KRISE MED DET FØRSTE: Ekspertene i Handelsbanken øyner oppgang i boligprisene også i 2019. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

- Intet umiddelbart boligkrakk og krisescenario

Grafer som viser hvor boligprisene skal.

(Hegnar.no): Handelsbanken Capital Markets så i dagens morgenrapport frem mot Norges Banks utlånsundersøkelse for 4. kvartal 2018.

- I lys av at Norges Bank nå har satt opp renten, kan det bli interessant å se om bankene rapporterer om noen endringer i låneetterspørselen. Men antakelig er ikke dette mye endret for de tre månedene vi har bak oss, skrev seniorøkonom Marius Gonsholt Hov.

En treffsikker spådom

Det var en treffsikker spådom, ettersom Norges Bank skriver at etterspørselen etter lån fra både husholdninger og ikke-finansielle foretak var om lag uendret i kvartalet.

- For det første er det en sammenheng mellom endringen i boligprisene og endringene i låneetterspørselen. Og her har altså boligprisene holdt seg rimelig stabile i de tre månedene vi har bak oss, poengterte Handelsbanken.

- Vi kan også ta med at bankene i sist runde rapporterte om rimelig uendret låneetterspørsel, og at de heller ikke ventet særlige endringer for 4. kvartal. Skulle bankene ha noe nytt å melde, må det i så fall være om forventet låneetterspørsel videre fremover. Med fortsatt god aktivitet i boligmarkedet er det grunn til å tro at låneetterspørselen har holdt seg oppe, fortsetter han.

Norges Bank skriver da også i undersøkelse at bankene venter om lag uendret låneetterspørsel fra husholdningene i 1. kvartal 2019.

Normal januar-oppgang?

Seniorøkonom Gonsholt Hov konstaterer videre at forventningene til boligprisene i 2019 spriker.

- For januar finner du alt fra de som forventer flate nominelle priser til de som venter prisoppgang. Her må vi da minne om følgende: Det er normalt at prisene stiger nominelt i januar. Og som vanlig er det de sesongjusterte tallene vi bryr oss om; har boligprisene steget mer eller mindre enn normalt for januar? spør han.

Seniorøkonomen viser til et nylig oppslag i DN, der meglerrapporter pekte mot en relativt normal prisoppgang for januar å være.

- Intet umiddelbart krakk

- Vår forventning til 2019 bør være kjent: Vi forventer en moderat prisoppgang for året som helhet, hvor den gjennomsnittlige årsveksten havner litt i underkant av lønnsveksten. Det innebærer også at vi ser for oss en moderat sesongjustert prisoppgang når vi ser 1. kvartal under ett, fortsetter Handelsbanken-økonomen.

Han har lagt ved to figurer (se under) som viser balansen mellom antall boliger som legges ut for salg og antall som faktisk selges (hhv. Norge og Oslo).

Artikkelen fortsetter under grafene.

PEKER IKKE MOT KRAKK: Grafene i dagens morgenrapport fra Handelsbanken.
PEKER IKKE MOT KRAKK: Grafene i dagens morgenrapport fra Handelsbanken. Vis mer

- Disse er også tilbakedatert med et par måneder; nettopp fordi den løpende balansen ser ut til å gi noe ledende informasjon om prisutviklingen i neste kvartal. Som dere ser virker det som om vi vil se en moderat sesongjustert prisoppgang fra 1. kvartal. Ikke noe umiddelbart krakk og krisescenario, med andre ord, avslutter Gonsholt Hov.

Andre økonominyheter:
Milliardærarvinger får saftig skatterabatt
Personlig trener får millionlønn på toppledernivå