Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Intetanende skiturist skulle stå på ski ned Sukkertoppen: - Kunne utløst nytt snøskred

Blir straffbart å ta seg opp til Sukkertoppen.

 PRØVDE Å TA SEG OPP: En kvinnelig skiturist hadde ikke fått med seg snøskredet forrige helg, og ønsket å stå på ski i det skredfarlige området. Foto: Kai Ketil Sand
PRØVDE Å TA SEG OPP: En kvinnelig skiturist hadde ikke fått med seg snøskredet forrige helg, og ønsket å stå på ski i det skredfarlige området. Foto: Kai Ketil Sand Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har blitt opprettet en forbudssone rundt skredområdet i Longyearbyen der to personer mistet livet forrige helg. Sysselmannen har satt opp sperringer, og opplyst om at forbudssonen opprettholdes til over jul.

Men det var ikke alle som hadde fått med seg at det hadde gått et livsfarlig skred i området.

- Det har blitt slik at man kikker opp mot rasstedet hver gang man passerer og tenker på alle som er rammet. Nå ble jeg oppmerksom på at Sysselmannen sto med blålys og brukte lyskasteren på taket opp mot en person som var på vei opp, sier Kai Ketil Sand til Dagbladet.

Han var i bilen og ble vitne til hendelsen som kunne fått et katastrofalt utfall.

Blir straffbart å bryte forbudet Det var Svalbardposten som først omtalte saken, og sysselmannsførstebetjent Arve Johansen bekrefter episoden overfor Dagbladet. 

- Én sikkerhetspatrulje oppdaget en kvinne på den samme fjellsiden der det hadde gått skred, men ikke akkkurat der det hadde gått ras. De forsøkte å påkalle seg oppmerksomhet med blålys og lyskaster, forteller Johansen.

Det var en kvinnelig skiturist som landet på Svalbard i dag som hadde et ønske om å teste ut bakken. Som en konsekvens av episoden så har Sysselmannen besluttet å opprette et ferdsels- og oppholdsforbud med hjemmel i politiloven, forteller sysselmannsførstebetjenten.

- Hun var ikke klar over at det hadde gått skred her, og nå kommer vi til å opprettholde forbudet så lenge det er skredfare i området. Hun kunne utløst et nytt skred, og nå risikerer man å bli straffeforfulgt hvis man bryter forbudet, sier han.

Venter enda mer snø Statsmeteorolog Unni Thomsen forteller at det er ventet enda mer snø på Svalbard i jula.

- På Spitsbergen kommer det østavind og en del nedbør i form av snø. Det kan føre til mer snøfare, og vi er litt bekymret for det nå i jula, sier Thomsen.

Det var nettopp store snømengder kombinert med mye vind som førte til snøraset.
Norges Geotekniske Institutt har fått i oppgave å utarbeide daglig skredvarsel for Longyearbyen. NGI lager allerede tilsvarende varsler for Bergensbanen mellom Geilo og Voss for Strynefjellsveien.

 Snøskredvarselet vil bygge på meldinger om lokale snøforhold sammen med meteorologiske data og topografiske forhold, skriver NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media