Invaderer Frankrike

Skal Starbucks lære franskmenn å lage kaffe, nå?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske kaffekjeden Starbucks åpner sin første filial i Frankrike i dag. Planen er 10 kafeer i Paris innen årets utgang.

- Det er den første Starbucks-kafeen som modig går hvor ingen Starbucks har gått før, til potensielt fiendtlig fransk territorium, skriver BBCs korrespondent i Paris.

Hvis kjeden kommer godt ut av det franske eksperimentet, står espressodrikkende italienere for tur - kanskje allerede neste år, melder Reuters.

Til tross for at kjeden har 7500 kaffebarer verden over, og har åpnet 400 i Storbritannia på bare seks år, føler Starbucks seg ikke sikre på at franskmenn vil ta godt imot konseptet.

- Vi ønsker bare å tilby et unikt alternativ til hva de har opplevd tidligere, sier styreformann i Starbucks-kjeden, Howard Schultz til nyhetsbyrået Reuters. Styreformannen forteller at han er ikke er sikker på suksess, men at de har langsiktige planer i Paris.

- Vi kommer ikke hit for å lære franskmennene å lage kaffe, insisterer han.

Men det spørs hvordan franskmennene opplever det. Reuters påpeker at skeptikere uansett fnyser både av ideen om å tilby «take-away cafe lattes» og røykfrie kafelokaler til franskmenn og italienere - «hvor kaffedrikkevanene som regel ivolverer sigaretter».

Deler av fransk presse har vært noe lunkne, ifølge BBC. Det har også mange vanlige franskmenn, ifølge flere amerikanske medier.

Det finnes også amerikanere i Paris som overhodet ikke liker nyheten:

- Å åpne en Starbucks i Frankrike er som å åpne en Pizza Hut i Italia, sier amerikaneren Kyle Weinandy til avisa The Seattle Post-Intelligencer.

- Denne kulturen er allerede alt for amerikanisert - det er ikke bra, etter min mening, fortseter amerikaneren.

Den franske sosiologen René Péron sier til Seattle-avisa at dersom franskmenn oppfatter Starbucks som en trussel, så kan de komme til å avvise nykomlingen fullstendig og flokke seg dessto mer om den tradisjonelle franske kafeen.

Paris' første Starbucks kan trolig uansett bli godt besøkt av amerikanske turister, da det er plassert i det turistifiserte Opera-strøket. Mandag åpner Paris-Starbucks nummer to, i forretnnigsstrøket La Defense. I februar åpner nummer tre i Montparnasse-området, mens flere vil følge kort tid etter.

Ikke i Norge

Det finnes foreløpig ingen Starbucks-filialer i Norge. Redermilliardær og NHO-president Jens Ulltveit-Moe snuste på konseptet i fjor, men bestemte seg for ikke å forsøke å bringe den amerikanske kaffebar-kjeden til Norge.

Den første Starbucksen ble åpnet i Seattle i USA i 1971 og var en romantisk liten kaffebar. På 90-tallet hadde kjeden imidlertid vokst så raskt og mye at den begynte å få et imageproblem - den begynte å minne folk om McDonalds.

Dyktige reklamemennesker ble leid inn. Svaret de kom med var at kaffebarene måtte gi kundene en unik opplevelse. Kaffen er den samme i alle Starbucks, men innredningen varierer nå mye. Filialene har overveiende en svært avslappet men elegant stil, mange med komfortable stoler og sittegrupper.

TORN I ØYET? Nysgjerrige og forargete parisere kan kikke inn i kaffeokkupanten ved Operaen.