- Invaderer Irak neste år

Avisa The New York Times skriver at myndighetene nå vurderer en snarlig kamp mot Saddam Hussein. Planen skal være et massivt bakke- og luftangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush-administrasjonen vurderer å bruke mellom 70.000 og 250.000 soldater i invasjonen. President George W. Bush har ennå ikke bedt Pentagon om å mobilisere styrker, og det er heller ingen offisiell plan for angrepet, melder CNN.

Amerikansk politikk har i mange år vært å få til et regime-bytte i Irak. Etter angrepet 11. september, som viste at USA er sårbåre mot terrorangrep, har myndighetene flere ganger gjentatt frykten for at Irak skal bruke masseødeleggende våpen. Uttalelsene har skapt uro i flere europeiske og arabiske nasjoner.

The New York Times rapporterer om bruk av amerikanske eller allierte styrker etter at to alternative scenarioer ble forkastet: Det hvite hus har konkludert med at et kupp i Irak er en lite sannsynlig løsning og at en kamp med lokale styrker ikke vil være nok til et maktskifte.

Tidlig i 2003

- Det har vært minst seks kuppforsøk på 90-tallet, og alle har vært mislykket, sier en kilde til avisa.

- Irakiske avhoppere har sagt til oss at de er villige til å forsøke å ta makten, men før vi har rukket å vurdere det har de blitt drept eller fått kalde føtter og forlatt landet. Det er en forferdelig politistat. Ingen stoler på noen, så hvordan kan man da gjennomføre et kupp? spør han retorisk.

Tidspunktet for invasjonen tidlig neste år er ikke tilfeldig.

- Dette for å for å skape riktige militære, økonomiske og diplomatiske forhold. Vi vil unngå en «sommerkamp» i store, varme uniformer, vi ønsker å forberede et globalt prissjokk på oljen og selvfølgelig vente på at det skal gå mot slutten på konflikten i Israel, sier kilden til The New York Times.

George Bush senior gikk i kamp mot Irak i 1991 etter at landet hadde invadert Kuwait. Saddam Hussein ble likevel sittende.

Diskusjon

Invasjonsplanene nå vurderer å bruke militærbaser i Tyrkia og Kuwait, og Qatar vil muligens erstatte Saudi Arabia som operasjonssenter for luftstyrkene.

Det er ifølge avisa diskusjoner i Det hvite hus rundt de diplomatiske aspektene av en invasjon. Flere ministere tror at arabiske ledere offentlig vil fordømme invasjonen, mens de egentlig håper at USA klarer å styrte Saddam.

Andre er mer bekymret og frykter at muslimer vil vende ryggen til USA.

- Mange vil kanskje se på det som et angrep på islam og dette kan destabilisere hele regionen. Dette kan også vanskeliggjøre kampen mot Osama bin Laden og al-Qaida, skriver The New York Times.

NY KRIG ETTER NYTTÅR: Ifølge The New York Times planlegger USA en invasjon i Irak tidlig neste år. George W. Bush skal i så fall forsøke det faren aldri klarte - å fjerne Saddam Hussein.
SKAL TAS: USA ønsker å ta Saddam Hussein.