Brillekaimaner i Brasil:

Invaderer strand

Kan minne om scener fra en skrekkfilm, men er noe ganske annet.

KAIMANER: Disse yacare-kaimanene har tatt over ei strand i Pantanal, Brazil, 6. september. Video: Twitter @HavaForum. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har kanskje drømt om å besøke en av Brasils berømte strender.

Nå går en video av brillekaimaner, som har samlet seg på en av strendene i Brasil, viralt på Twitter, skriver den danske avisa B.T.

På Twitter beskriver Ken Rutkowski at lokalbefolkningen er i panikk.

Dyrene vi ser på videoen kalles brillekaiman, et dyr i krokodillefamilien. De har fått navnet sitt på grunn av sin beinstruktur mellom øynene som kan minne om nesebøyla på et par briller.

Sisse kaimanene som vi ser på videoen, lever i våtmarker, elver og innsjøer.

De kan bli opptil tre meter lange og veie over 50 kilo.

- Kan virke absurd

Petter Bøckman, som er zoolog ved Naturhistorisk museum, forteller at dette er bilder fra Pantanal, som ligger i utkanten av Amazonasjungelen.

Det regnes som verdens største våtmark. Et naturvernet område med få mennesker.

ABSURD: At så mange kaimaner samler seg på en strand, kan virke absurd. Men zoolog Petter Bøckman sier at dette er helt vanlig. Foto: Berit Roald / NTB
ABSURD: At så mange kaimaner samler seg på en strand, kan virke absurd. Men zoolog Petter Bøckman sier at dette er helt vanlig. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Videoen viser nettopp hvordan naturen faktisk oppfører seg. Dette er helt vanlig, selv om det kan for oss virke absurd, sier Bøckman.

Men slik er det der mennesker ikke forstyrrer naturen, forteller han.

- Det er en haug av dem. Det er et enormt dyreliv der det ikke er folk, men vi ser ikke så mye av det i dag fordi det er så mange mennesker.

Ikke overrasket

Brillekaimanene er ikke en sårbar art, selv om mange krokodiller er det i dag.

På 80-tallet ble arten nesten utryddet på grunn av jakt på skinn. Den ble derfor beskyttet, og nå har bestanden gått opp igjen, forteller Bøckman.

NESTEN UTRYDDET: Kaimaner var nesten utryddet på 80-tallet. Men nå har bestanden gått opp, og det regnes med at det finnes flere millioner av dem i Pantanal. Foto: Jorge Saenz / AP / NTB
NESTEN UTRYDDET: Kaimaner var nesten utryddet på 80-tallet. Men nå har bestanden gått opp, og det regnes med at det finnes flere millioner av dem i Pantanal. Foto: Jorge Saenz / AP / NTB Vis mer

I Pantanal, verdens største våtmark som ligger i Brasil, Paraguay og Bolivia, regnes det med å befinne seg over ti millioner kaimaner.

Derfor er ikke Bøckman overrasket over å se mengden kaimaner som har samlet seg der.

- Det er en haug av dem, og vi burde ikke bli overrasket. På denne stranda er det bare en veldig liten del som er avbildet, sier han.

- Det er ikke regntid nå, og de kan ha samlet seg på grunn av noen elver som har tørket.

Noen steder samler dyr seg i svære flokker. Bøckman forklarer at det for eksempel kan være på grunn av matkilder eller at de rett og slett varmer seg i sola.

I denne saken skrev Dagbladet navnet Harald Bøckman i øverste bildetekst. Det riktige er Petter Bøckman.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer