- Invaderer vi Irak flyr det i filler

Se Dick Cheney forutse framtida på video. I 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under Gulfkrigen i 1991 hadde de allierte, bestående av en rekke land med FN-mandat og USA i spissen, mulighet til å innta Bagdad etter at de frigjorde Kuwait. Det gjorde de ikke, og muligheten til å kaste diktatoren Saddam Hussein gikk tapt.

I et intervju med den konservative tankesmien American Enterprice Institute tre år senere forklarer sittende visepresident Dick Cheney hvorfor de lot Saddam sitte. 

- Det er en hengemyr, om du går så langt og vil ta over Irak, sa han 15. april 1994.

Ni år senere er han George W. Bush sin visepresident når USA invaderer landet i mars 2003. Intervjuet er lagt ut på Youtube.com og har skapt voldsom interesse.

Klikk to ganger på spilleknappen midt i ruten for å se intervjuet:

- Vi ville vært helt alene

- Mener du at amerikanske styrker, eller FN-styrker, skulle inntatt Bagdad, spør intervjueren.

- Nei.

- Hvorfor ikke?

2003: JA-MANN. 1991: NEI-MANN: Under et intervju i 1994, om sin tid som forsvarsminister under George Bush fra 1989 til 1993, forklarte Cheney hva han mente ville skjedd om USA hadde forfulgt irakiske styrker helt hjem til Bagdad og invadert byen under Gulfkrigen i 1991. Over til venstre: Sammen med sittende president George W. Bush i 2001. Til høyre: Sammen med George Bush i 1991. Foto: ERIC DRAPER/JEROME DELAY/EPA
2003: JA-MANN. 1991: NEI-MANN: Under et intervju i 1994, om sin tid som forsvarsminister under George Bush fra 1989 til 1993, forklarte Cheney hva han mente ville skjedd om USA hadde forfulgt irakiske styrker helt hjem til Bagdad og invadert byen under Gulfkrigen i 1991. Over til venstre: Sammen med sittende president George W. Bush i 2001. Til høyre: Sammen med George Bush i 1991. Foto: ERIC DRAPER/JEROME DELAY/EPA Vis mer

- Hadde vi gått inn i Bagdad ville vi vært helt alene. Det ville vært en «amerikanske okkupasjon av Irak», og ingen av de arabiske styrkene som var villige til å kjempe med oss i Kuwait var villige til å invadere Irak. Når du kaster Saddam Husseins regjering, hva skal du innsette, spør Cheney retorisk.

Siden 2005 har Irak sin valgte regjering fått sterk kritikk fra den amerikanske administrasjonen og W. Bush for ikke å ta et oppgjør med de sjia- og sunnimuslimske opprørsgruppene som er i ferd med å kaste landet ut i borgerkrig.

Et annet av Cheneys argumenter er at de store militære tapene han mente ville følge av en situasjon der USA ble stående med store styrker i landet.

I dag passerte antallet falne amerikanske soldater i Irak 4000. I tillegg kommer 1000 sivilister, ifølge CNN.

- Ulike deler av Irak flyr av gårde

Cheney er også opptatt av at at landene rundt vil involvere seg i Iraks indre anliggende.

- Hvis du styrter sentralregjeringen i Irak, så kan du fort bli vitne til at ulike deler av Irak flyr av gårde. Deler av landet vil Syria ha, og iranerne vil gjerne ta over østlige deler av landet etter å ha kjempet for det gjennom flere år, sier Cheney i intervjuet.

I går meldte USA at de setter Den iranske revolusjonsgarden på listen over utenlandske terrororganisasjoner på bakgrunn av etterretningsinformasjon som sier at Iran driver «statlig terrorsponsing» i Irak.

En destabilisering av landet kan gagne Irans maktambisjoner i regionen, og Iraks sjiamuslimer låner allerede Teheran et øre. Anklagene om terrorsponsing har også haglet mot Syria.

Tyrkias kurdere bruker Irak

Tyrkia har på sin side de siste årene anklaget separatistiske kurdere øst i landet for å opprette baser for militante i Irak, for slik å styrke den væpnede kampen mot den tyrkiske administrasjonen i Ankara.

Også denne utviklingen peker Cheney på som en av årsakene for ikke å styrte Saddam i 1991.