Invaderes av fredet hai som spiser opp fangsten

Fisker: - Hvis det fortsetter blir vi stående uten inntekt.

OPPSPIST: Fangsten Harald Berge fikk sist onsdag, var ikke mye å skryte av. Torsk og hyse var nemlig spist opp av pigghå på vei opp. Foto: Privat.
OPPSPIST: Fangsten Harald Berge fikk sist onsdag, var ikke mye å skryte av. Torsk og hyse var nemlig spist opp av pigghå på vei opp. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste tre-fire årene har fiskerne på Mausund utafor Frøya på trøndelagskysten opplevd at pigghå er blitt et stadig større problem for fisket. Akkurat nå opptrer den i så svære stimer at den eter opp hele fangster.

Det skriver lokalavisa Hitra-Frøya i dag.

- Hvis det fortsetter sånn risikerer vi å bli stående helt uten inntekt fram til lofotfisket starter i februar, sier yrkesfisker Harald Berge ved Mausund til Dagbladet.

Kjempeproblem Tidligere har fisken kommet inn på sensommeren og så forsvunnet utover høsten igjen. Det siste året har fiskerne i Mausund imidlertid slitt med rovfisken året rundt, skal man tro Berge. Det er ifølge fiskeren et kjempeproblem for næringen. Han har aldri sett så mye pigghå som nå.

- Nå har det ikke lenger noe å si om du fisker på ti meter eller 100 meters dyp. Det er fullt av dem uansett. Mengden blir bare større og større, og de yngler som bare det, sier yrkesfiskeren til Dagbladet.
 
Sist onsdag trakk han line i håp om å dra opp hyse. Istedet fikk han mellom fire og fem tonn pigghå. Av hyse og torsk var kun omtrent 300 kilo brukbar. Resten hadde pigghåen spist opp på vei opp.

- Ofte får vi bare igjen hodene på fisken. Siden onsdag har vi ikke vært ute på sjøen for å fiske, for det går utover både utstyr og drifta forøvrig å bare gå i null, forklarer Berge. 

Rødlistet Pigghåen ble satt på den norske rødlista i 2006 etter kraftig overfiske av arten, og har siden den gang vært fredet. Det innebærer at fiskerne må kaste ut all pigghå de drar opp. Berge synes det er toskete.

- Det er tullete at en art som det er sånn overflod av at den eter opp de andre artene skal være fredet, sier han til Hitra-Frøya, som først omtalte saken.

Han har snakket med flere andre fiskere som er like frustrerte, og påpeker at pigghåen er et problem også andre steder i landet.

- Jeg snakker med andre fiskere fra Sunnmøre til  Nord-Trøndelag, som sier det er like ille der, sier han til Dagbladet.

Kan bli revurdert Forskningsgruppeleder Ole Thomas Albert ved Havforskningsinstituttet sier de stadig vekk får meldinger om mye pigghå, særlig fra Trøndelag og nedover.

PIGGHÅ: For noen år siden ville Harald Berge kunne fisket pigghåene og solgt dem for en god kilospris. Nå må han kaste dem ut igjen, til tross for at de spiser opp annen matfisk. Foto: Privat.
PIGGHÅ: For noen år siden ville Harald Berge kunne fisket pigghåene og solgt dem for en god kilospris. Nå må han kaste dem ut igjen, til tross for at de spiser opp annen matfisk. Foto: Privat. Vis mer

- Mye tyder på at bestanden øker igjen, og da spesielt på norskekysten, sier han til Hitra-Frøya.

Pigghåen i det nordøstlige atlanterhavet er imidlertid regnet som en bestand - og det at det finnes mye pigghå på norskekysten betyr ikke nødvendigvis at hele bestanden nå ikke lenger trenger å være fredet.

I dag mangler man ifølge forskeren god oversikt over hvor stor bestanden faktisk er.

- Vi jobber med å samle inn informasjon fra landinger, men vi ønsker oss mer og bedre informasjon. Det ligger an til at pigghå blir tatt opp til ny vurdering, når det internasjonale havforskningsrådet møtes til neste år, forteller han til lokalavisa.

ROVFISK: Her er noe av pigghåen som ble trukket opp utilsiktet sist onsdag.Foto: Privat.
ROVFISK: Her er noe av pigghåen som ble trukket opp utilsiktet sist onsdag.Foto: Privat. Vis mer