Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Invaderes av rotter

Restauranter i storbyen New York invaderes av rotter.

INVASJON: Spisesteder i millionbyen New York invaderes av rotter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
INVASJON: Spisesteder i millionbyen New York invaderes av rotter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Etter flere måneders nedstengning ble det 22. juni igjen åpnet for restaurantservering i storbyen New York i USA.

Lykken skulle imidlertid vise seg å bli kortvarig for byens restauranteiere. Nå invaderes en rekke spisesteder av rotter, ifølge The Guardian.

Uteservering tiltrekker skadedyr

Som en del av den gradvise gjenåpningen av samfunnet i New York, har det blitt innført strenge regler for restauranter. For å hindre smittespredning av covid-19, får spisesteder bare servere mat utendørs.

Det begrenser kapasiteten betraktelig, og for å kunne ta imot flere gjester har restauranteiere innredet både fortau og gateparkeringer med bord og stoler.

De nye spiseforholdene legger til rette for en invasjon av skadedyr.

– I går kveld løp det en rotte over føttene til en kunde mens han spiste, sier Giacomo Romano, eieren av den populære restauranten Cicco på Manhattan, til NBC New York.

Romano og andre bedriftseiere oppfordrer nå myndighetene til å gjøre mer for å redusere rottepopulasjonen. De mener problemet bunner i at folk kaster søppel i naturen i mangel på søppelbøtter.

SKADEDYR: Det gikk ikke helt knirkefritt for en mann som tok skadedyrproblemene sine i egne hender. Video: ViralHog. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Omfattende rotteproblem

Millionbyen har lenge vært preget av et omfattende rotteproblem. Rottene er vanlig å se både i gata og på T-banen.

New York har i mange år forsøkt å kvitte seg med problemet. I 2017 ble det blant annet lansert et program til 32 millioner dollar, tilsvarende om lag 288 millioner norske kroner, for å få kontroll på situasjonen. I fjor ble den nye fella Ekomille, som skulle drukne skadedyrene i alkohol, tatt i bruk.

Ifølge The Guardian har problemet imidlertid økt som følge av den lange nedstengningen av spisesteder.

– Rottene mistet sine viktigste matkilder når spisestedene stengte. De ble tvunget til å kjempe om mat – og til og med spise hverandre, skriver avisa.

En gjenopptakelse av spiseaktivitet, som i tillegg bare foregår utendørs, vil derfor tiltrekke seg flere sultne rotter enn normalt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!